fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

​​Trollhättans vädjan på Facebook gav rusning till omsorgen

Publicerad: 10 januari 2022, 12:47

”Utmaningen nu är den höga personalfrånvaron”, säger Marie Uls, verksamhetschef för Trollhättans stads vård- och omsorgsboenden.

Akut personalbrist fick Trollhättan att tänka nytt. I förra veckan efterlyste staden personal till äldreomsorgen och hemtjänsten på Facebook. ”Vi fick så många sökande att vi var tvungna att ta bort inlägget”, säger verksamhetschef Marie Uls.

Ämnen i artikeln:

ÄldreCorona i vårdenKompetensbristHemtjänstCovid-19Sociala medier

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Pandemin rullar på i nya vågor. Men den här vintern får den andra konsekvenser.

– Det är stor skillnad. Vi har ingen stor smittspridning bland brukarna på våra äldreboenden eller i hemtjänsten. Och våra medarbetare som smittas med covid blir inte jättesjuka. Utmaningen nu är den höga personalfrånvaron, säger Marie Uls, verksamhetschef för Trollhättans stads vård- och omsorgsboenden. 

Det är kombinationen av hög smittspridning orsakad av omikronviruset, att alla ska isolera sig vid minsta symptom, att den vanliga influensan tagit fart plus vanliga förkylningar samt att föräldrar behöver vara hemma med sjuka barn som förklarar den akuta bristen på personal.

– Frånvaron har skenat. Det gör att trycket blir extra hårt på dem som jobbar kvar.

I förra veckan gick Trollhättan ut på Facebook och efterlyste undersköterskor, sjuksköterskor och vårdbiträden.

– Vi befinner oss i ett samhällskritiskt läge och måste säkra att vi kan leverera service och omsorg till våra brukare, säger Marie Uls.

Annonsen vädjade till allmänheten: ”Vi skulle vara jättetacksamma om du eller någon du känner kan hjälpa till!”

– Vi har fått väldigt bra respons, berättar Marie Uls.

Över 100 personer hörde av sig. Bland dem som anmälde intresse finns både glada amatörer och de som själva har jobbat inom området.

Nu är Facebookinlägget borttaget.

– Det är glädjande att så många vill hjälpa till och att vi med förenade krafter kanske kan lösa detta. Men nu måste vi gå igenom alla sökande och se vad de kan bidra med.

Personer med adekvat utbildning och/eller erfarenhet kan gå rakt in i verksamheten, andra kan kanske hjälpa till med sociala insatser som till exempel promenader. 

I förra veckan gick omsorgsförvaltningen i Trollhättan in i prioläge 2. Det innebär bland annat att vissa insatser för de boende glesas ut eller skjuts på, som tvätt och disk eller promenader. Samtidigt kan personalen rycka in för varandra, när frånvaron blir oroväckande hög.

Vid en avdelning var 9 av 14 medarbetare frånvarande samtidigt.

– Men det var ett extremfall, säger Marie Uls.

LÄS MER: Krisläge – alla kommunanställda erbjuds jobba med äldre 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev