lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

TCO: Därför har Moderaterna fel om LAS

TCO uppmanar Moderaterna att tänka om när det gäller förslaget om att ändra turordningsreglerna. Försvagar vi vår förmåga till omställning måste man som politiker vara beredd på att hantera kostnader för staten då fler kommer att vara arbetslösa längre med ökade kostnader för a-kassa eller bidrag.

Publicerad: 12 maj 2018, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Omställningsavtal skapar trygghet på arbetsmarknaden. Foto: Pressmaster/Colourbox


Ämnen i artikeln:

LASKompetensbristKompetensutveckling

Inför Sverigemötet har Moderaterna slagit fast att den samlade bidragskostnaderna måste minska om Sverige ska klara välfärden, och man vill se den största bidragsreformen sen 1980-talet.  TCO menar att det är att börja i fel ände. Det handlar om att få fler i jobb. Då ökar sysselsättningen, fler betalar skatt och vi får mer pengar till välfärden. Samtidigt minskar behovet av försäkringslösningar som a-kassan och behovet av bidrag som försörjningsstöd. Det lyckas vi med om vi långsiktigt satsar på kompetensutveckling och omställning. Det är särskilt viktigt att göra nu, i en högkonjunktur, för att möta en lågkonjunktur.

För oss är det självklart att vi redan nu måste börja prata om hur vi investerar oss starka för att möta lågkonjunkturen genom långsiktigt trygga försäkringslösningar, modern kompetensutveckling och att vi ska bibehålla vår förmåga till omställning genom att inte röra turordningsreglerna.

Det är mycket positivt att Moderaterna redan förra året, på partistämman, lanserade förslag om att skapa bättre förutsättningarna för att studera även senare i livet och att uppdra åt högskolan att bidra till omställning på arbetsmarknaden. Från TCO:s sida ser vi det som nödvändigt att man utökar möjligheterna för kompetensutveckling för den yrkesverksamma. Ju närmre vi kommer en lågkonjunktur desto mer brådskar det.

En kommande lågkonjunktur driver fram en förändring  på arbetsmarknaden som vi måste rusta oss för. När efterfrågan i ekonomin sjunker trappas produktionen ner och arbetstillfällena i den privata industri- och tjänstesektorn kommer att minska. Men vår erfarenhet vad gäller omställning på arbetsmarknad är god, tack vare omställningsavtalen.

Omställningsavtalen täcker idag större delen av arbetsmarknaden och innebär att arbetsgivarna får större möjlighet att välja vilka som ska sägas upp när ett företag drar ner eller omorganiserar i utbyte mot att de som blir av med jobb får större trygghet och hjälp att hitta ett nytt jobb. Och vi kommer att behöva hitta nya jobb. Aldrig förr har den tekniska utvecklingen varit så snabb. Allt fler av våra jobb kommer att automatiseras.

Många av de tjänster som man använder i vardagen, som hantering av räkningar eller ansökan om sjukpenning, kommer att hanteras av en robot. Tekniken bidrar samtidigt till att andra jobb växer fram. Detta skifte kräver ny kompetens. Därför är frågan om kompetensförsörjning viktig, både för att möta en kommande lågkonjunktur men också för att möta ett teknikskifte.

TCO välkomnar att Moderaterna vill förbättra möjligheten att studera mitt i livet men efterlyser konkreta förslag som kan bli en del av partiets och Alliansens valmanifest. Samtidigt uppmanar vi Moderaterna att värna om Sveriges unika förmåga till omställning, som ombesörjs av arbetsmarknadens parter och inte kostar staten en krona. Omställningsfunktionen sitter i LAS turordningsregler och att försvaga dessa innebär att man också försvagar omställningsavtalen. TCO uppmanar därför Moderaterna att tänka om när det gäller förslaget om att ändra turordningsreglerna.

Försvagar vi vår förmåga till omställning måste man som politiker vara beredd på att hantera  kostnader för staten då fler kommer att vara arbetslösa längre med ökade kostnader för a-kassa eller bidrag. Inför Sverigemötet har Moderaterna slagit fast att den samlade bidragskostnaderna måste minska om vi ska klara välfärdens kärna. TCO vill i detta sammanhang poängtera att det är stor skillnad på försäkringslösningar som a-kassa och sjukförsäkring respektive rena bidrag som till exempel barnbidrag och försörjningsstöd. Försäkringslösningarna bidrar alla som arbetar till, genom att avstå från dagens lön, i syfte att trygga just ett eventuellt omställningsbehov i framtiden.

I ljuset av Moderaternas ambition om att minska bidragen blir det än viktigare att här och nu satsa på kompetensutveckling och omställning – så stärker vi konkurrenskraften, ökar tillväxten och ser till att färre är beroende av bidrag och att fler har ett jobb att gå till.

Eva Nordmark, ordförande för TCO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev