Kompetensförsörjning
Stort intresse för flytt norröver
Publicerad: 8 juli 2021, 09:22
Många kan tänka sig att flytta till norra Sverige. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Var tredje person i Sverige är öppen för att flytta till Norrbotten. Det visar en undersökning som LKAB låtit göra.
I norra Sverige finns en stark arbetsmarknad med stora industrisatsningar från bland andra gruvbolaget LKAB i Kiruna och Gällivare.
För att arbetskraften ska räcka till krävs det att många väljer att flytta norrut.
LKAB har med en enkät utförd av Novus frågat drygt 1 000 personer om de hur de ser på att bosätta sig i den norra delen av Sverige.
Den visar bland annat att 31 procent kan tänka sig att flytta till Norrbotten.
– Det här är en avgörande fråga och en av de största utmaningarna för oss och regionen i stort. Ska vi lyckas lyckas måste vi attrahera kompetens från både Sverige och andra delar av världen till våra verksamheter i Norrbotten. Därför är det glädjande att så många redan idag ser de stora möjligheterna här, säger Grete Solvang Stoltz, HR-direktör på LKAB i ett pressmeddelande.
Unga är mest intresserade Bland dem som är 18–29 år är 42 procent öppna för en flytt.
Bland männen kan 38 procent tänka sig att bo norrut, medan andelen är 25 procent bland kvinnor.
I enkäten har LKAB också frågat vilka kommuner i norra Sverige som är intressantast för en flytt. Man har då även tagit med Västerbotten, där efterfrågan på arbetskraft är stor, inte minst från batteritillverkaren Northvolts fabrik i Skellefteå.
Umeå är populärast, 42 procent kan tänka sig att flytta dit. Därefter följer Luleå (27 procent), Skellefteå (14), Kiruna (8) och Gällivare (4).
Förr kunde människor få bidrag för att flytta söderut. På senare tid har frågan väckts om bidrag för dem som söker sig till den heta arbetsmarknaden norröver.
I enkäten svarar drygt hälften att ett bidrag skulle kunna få dem att flytta till Norrbotten eller Västerbotten. Men samtidigt svarar 27 procent att det skulle krävas minst 100 000 kronor.