Kompetensförsörjning
Stjernkvist: ”Utan rimliga arbetsvillkor blir höjd pensionsålder ett slag i luften”
Publicerad: 3 september 2021, 10:52
Lars Stjernkvist blir kanslichef för regeringens nya kansli för ett hållbart arbetsliv. 2024 ska arbetet vara klart och förslagen lagda. Foto: PETER HOLGERSSON
Hallå där Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare för S och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, som utsetts till chef för regeringens nya kansli för ett hållbart arbetsliv.
Hur känns det?
– Lite omtumlande. Det här är en otroligt viktig fråga. Kansliet får en särskild position, eftersom vi placeras i regeringskansliet och både ska fungera som en utredning som lägger fram förslag och ska driva på sådana förslag som redan har lagts.
Varför fick just du jobbet?
– Ska vi få ett mer hållbart arbetsliv måste stat, kommuner och arbetsmarknadens parter samverka. Där har jag en del erfarenheter – som statlig utredare och samordnare och djupt nedsjunken i den kommunala myllan – som förhoppningsvis kan underlätta.
Vad innebär ett hållbart arbetsliv för dig?
– Att människor trivs och utvecklas i sitt jobb och därför kan arbeta kvar längre. I och med att allt fler blir allt äldre kommer kompetensförsörjningen att bli en oerhört central fråga för lång tid framöver, det vet varenda kommunpolitiker.
Vad krävs för att få ett mer hållbart arbetsliv?
– Människor måste ha sådana villkor att de orkar jobba högre upp i åldrarna. Men vi behöver också se till att fler kommer in snabbare i arbetslivet.
Hur ska man orka jobba längre om man har tungt jobb i äldreomsorgen?
– Vi måste se till att arbetsvillkoren är rimliga. Annars blir allt tal om höjd pensionsålder ett slag i luften. Men förslagen får jag återkomma till.
Du kommer själv att vara 66 år när det här uppdraget är avslutat. Går du i pension då?
– Nja. Sedan jag slutade som kommunalråd förra året har jag fått många glada tillrop på Norrköpings gator. ”Hej pensionär! Hur känns det att vara pensionär?” Så där låter det. Men jag har haft förmånen att ha jobb som gör att jag orkar fortsätta jobba, så jag ska kämpa på till 67. Till att börja med.
Hur känns det att ha lämnat kommunpolitiken?
– Det svåraste som finns är att avgå vid rätt tillfälle. Men jag tror faktiskt att jag gjorde det – jag var redo att gå vidare och det fanns flera duktiga företrädare som kunde ta vid. Visst, jag saknar kommunpolitiken, men gudskelov tänker jag inte så mycket på det, eftersom jag får göra nya roliga saker.
Vadå för roliga saker?
– Jag är frilansskribent, har engagerat mig i Rädda Barnen och ensamhetsfrågor. Och nu det här spännande uppdraget.