Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

”Staten är väldigt, väldigt svag i dag”

Publicerad: 1 juni 2016, 22:15

”Storregionreformen blir en rättvisereform”, säger region­utredaren Barbro Holmberg.

Foto: Rickard Kilström

Staten måste stärkas. Och det förutsätter storregioner, framhåller både civilminister Ardalan Shekarabi (S) och utredaren Barbro Holmberg.


Det statliga perspektivet är minst lika viktigt som det landstingsregionala i reformen med storregioner, framhåller både den ansvariga ministern och ordföranden i Indelningskommittén.

– Vi kan inte ha en svagare stat än i dag. Det är en oerhörd splittring och regional röra. Och vi har länsstyrelser som knappt har näsan över vattenytan, säger Barbro Holmberg, som till för ett år sedan själv var landshövding i ett sådant län (Gävleborg).

Den geografiska indelningen för de kommande regionerna med direktvalda parlament och för länsstyrelserna ska sammanfalla. Barbro Holmberg talar om en samlad stat som på ett effektivt sätt möter den regionala självstyrelsen.

Då ingår också en rad centrala stat­-

liga myndigheter, som Arbetsförmedlingen, Trafikverket, Försäkrings­kassan och så vidare. Alla har sina egna, och varierande, regionala indelningar. Det går inte, enligt Ardalan Shekarabi.

– Ingen annan myndighet har i dag en indelning på länsnivå som länsstyrelserna. Vi måste få till en sammanhållen statlig organisation och läns­styrelser som har muskler. Det här är ett mycket starkt önskemål i alla de kommundialoger jag fört.

De flesta statliga myndigheterna har en geografisk indelning i fem, sex, sju områden. Det antalet ses därför som lämpligt för de nya regionerna.

Men obalanserna får inte bli för stora. Därför ser Barbro Holmberg det som omöjligt att till exempel Stockholms och Uppsala län ingår i samma region.

– Storregionreformen blir en rätt­visereform. 52 procent av Sveriges befolkning bor redan i stora regioner (Skåne, Västra Götaland, Stockholm). Nu blir det mer likvärdigt.

Läs vad landshövdingarna tycker.

Magnus Wrede, politisk reporter Dagens Samhälle

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev