måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Spansk personal löser vikariebrist i Boden

Publicerad: 10 mars 2023, 14:35

Spanska undersköterskor ska bemanna Bodens äldreomsorg i sommar. (Bilden tagen i annat sammanhang.) Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Med undersköterskor från Spanien ska Boden lösa sommarbemanningen i äldreomsorgen. ”Det kan så klart bli ett fiasko”, säger verksamhetschefen till Kommunalarbetaren.

Ämnen i artikeln:

ÄldreOmsorgKompetensbristBemanning

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


De tio spanska undersköterskorna ska arbeta på ett demensboende och pluggar nu svenska för att klara jobbet. Hos fackförbundet Kommunals medlemmar finns viss oro för språkproblem, även om det redan i dag finns vikarier som talar dålig svenska.

– Om de inte kan göra sig tillräckligt förstådda riskerar det att bli mer arbete för den ordinarie personalen, men arbetsgivaren har lovat att det ska fungera, säger Anna-Karin Nylund, sektionsordförande på Kommunal i Boden, till Kommunalarbetaren. 

Verksamhetschefen för äldreomsorgen i Boden, Marie-Helené Ståhl, tycker att det är väl värt att pröva att rekrytera undersköterskor från Spanien. 

– Vi har aldrig gjort det här förut och det kan så klart bli ett fiasko, men samtidigt har jag svårt att tro att det kan bli värre än vad det är nu. De pratar inte flytande svenska men däremot är de motiverade, utbildade och vill jobba, säger hon. 

LÄS MER: Så mycket extra får sommarpersonalen – två regioner sticker ut 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev