lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Sörmland inför hyrstopp – måste stänga vårdplatser

Publicerad: 31 januari 2023, 04:55

För att öka attraktiviteten i jobbet erbjuds sjuksköterskor och barnmorskor högre ersättning för att jobba kväll, natt och helg. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den 1 februari inför Region Sörmland hyrstopp för vårdpersonal. Nu står regionen inför en tuff omställning där man inledningsvis måste dra ner på antalet vårdplatser. Branschorganisationen Kompetensföretagen kritiserar beslutet.

Ämnen i artikeln:

BemanningsföretagHyrpersonalSenaste nyttRegion SörmlandKompetensbristSjuksköterskor

Edin Jusovic

edin.jusovic@dagenssamhalle.se


I november meddelade Region Sörmland att de ska införa hyrstopp för vårdpersonal. Regionen vill minska hyrkostnaden genom att göra sig oberoende av bemanningsföretag och få fler att välja fast anställning. 

Cirka 40 miljoner kronor om året är vad regionen betalar för inhyrd vårdpersonal – en summa man i stället vill satsa på egen personal. Sedan november har 51 nya sjuksköterskor rekryterats. Men betydligt fler krävs för att fylla tomrummet när hyrpersonalen försvinner.

– Som mest har vi hyrt in 80 till 100 per vecka. Det behövs fler, men vi är nöjda så här långt. Därför blir det inget totalstopp för hyrbemanning. Vi kommer fortfarande att hyra in specialistpersonal, säger Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Sörmland.

Eftersom man inte lyckats rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor måste regionens tre sjukhus nu dra ner på antalet vårdplatser. Totalt försvinner 46 vårdplatser. Värst drabbad är psykiatriska kliniken i Nyköping där 16 av 41 platser dras in.

För att öka attraktiviteten i jobbet erbjuds sjuksköterskor och barnmorskor en högre ersättning för att jobba kväll, natt och helg. Dessutom får medarbetare som lyckas rekrytera en ny kollega en bonus på 30 000 kronor. Samtidigt betalar regionen utbildningen för ytterligare elva sjuksköterskor, i form av studiemedel, med målet att de ska påbörja sin anställning efter examen.

– Vi kommer att ha färre vårdplatser i väntan på anställda som ska börja och vissa som skolas in, så vi behöver fortfarande hyra. Vi ska skapa fler vårdplatser och långsiktigt bättre patientsäkerhet. Vissa enheter har varit framgångsrika i rekryteringen och vissa inte. Så vi har en tuff period framför oss i februari och mars, förklarar Magnus Johansson.

Nyligen publicerade branschorganisationen Kompetensföretagen en enkätundersökning gjord av Demoskop. Bara en tredjedel av de drygt 1 000 hyrläkare och hyrsjuksköterskor som svarat uppger att de kan tänka sig att jobba i en kommun eller region i framtiden. Kompetensföretagen menar att inhyrd vårdpersonal är nödvändig för att regionerna ska kunna bedriva vården med den kapacitet som krävs. 

Något Magnus Johansson till viss del håller med om.

– Det finns fördelar med att hyra in personal i vissa perioder. Men det är inte att vissa enheter är beroende av bemanningsföretag, säger han.

Magnus Johansson är även redo att anpassa vården efter framtida förhållanden.

– Vi kommer att intensivt följa upp hur det ser ut på alla enheter. Nu har vi en nedgång när det gäller virus, men vi kan behöva tänka om ifall vi får en ny belastning på akutmottagningarna.

LÄS MER: Nytt överklagande sinkar avtal för hyrpersonal – ”Ligger i bolagens intresse att förhala” 

LÄS MER: Värsta vårdläget hittills – stark kritik mot bemanningsbolagen: ”De dikterar villkoren – vi sitter i en rävsax” 

LÄS MER: Vårdplatser kan stängas när hyrpersonal stoppas

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev