Kompetensförsörjning
Så öppnas dörren till jobb för fler Malmöbor
Låt Malmö bli pilotkommun för en ny samverkan mellan Arbetsförmedlingen och näringslivet där stödet utgår från den arbetssökande individen i stället för stelbent byråkrati. Den som har en god affärsidé bör också kunna få ett omfattande stöd för att förädla den, skriver kommunalrådet Andreas Schönström (S) och Maria Borelius, stiftelsen Ester, mfl.
Publicerad: 22 juni 2016, 03:45
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Även om de nya jobben växer fram snabbt, så är det alltför många Malmöbor som fortfarande står utanför arbetsmarknaden. Foto: Johan Wessman, News Øresund
Ämnen i artikeln:
NäringslivsklimatSocialdemokraternaArbetsförmedlingenKompetensbristArbetslöshetVuxenutbildningMalmöKanske läser du den här texten på morgonen innan du ska till jobbet. I samma stund som du tar in dessa rader vaknar flera tusen Malmöbor till en dag av ovisshet då de undrar när de egentligen ska få chansen att visa vad de kan.
Eller kanske är du som läser en av alla som har så mycket i sig; så mycket kunskap, så många erfarenheter, så mycket potential – som inte kommer till användning och som du inte får utlopp för.
I Malmö skapas just nu nya arbetstillfällen i hög takt. Etablerade företag expanderar, andra flyttar sina kontor till staden, många startar nya verksamheter. Och det är inte alls konstigt. Här finns många fördelar för någon som vill utveckla sina affärsidéer, såväl ett kreativt näringsklimat som fördelaktiga transportmöjligheter och en stor befolkning som potentiella kunder.
Men tillväxten och utvecklingen är inget nollsummespel som är förbehållet Malmö. Det räcker med att tillbringa en vardagsmorgon på Malmö C eller vid någon av stadens motorvägsinfarter för att förstå att hela Skåne tjänar på att arbetsmarknaden i Malmö frodas.
Vi gläds åt utvecklingen men vi vill att ännu fler ska ta del av den. För även om de nya jobben nu växer fram snabbt och även om vi ser att andelen arbetslösa sjunker, så är det alltför många Malmöbor som fortfarande står utanför arbetsmarknaden. Det är för oss oacceptabelt att Malmö, trots sin roll som tillväxtmotor i regionen, har bland de högsta arbetslöshetssiffrorna i landet.
I många fall har vi en klar bild över vad som behövs för att en arbetssökande ska bli anställd. En del av problemet är stelbenta, byråkratiska system som inte är anpassade efter individen utan efter en politisk (oftast god) tro på att egna förslag ska lösa allt. Därför kan Arbetsförmedlingen tvingas neka en person just den typen av stöd som skulle behövas allra mest, eftersom någon från centralt håll har bestämt hur mycket varje stödform får kosta.
Förra året lämnade lokala arbetsförmedlingar i Sverige tillbaka 1,3 miljarder kronor till staten trots att alla vet att varenda krona behövdes. Det är inte rätt mot alla som vill visa sin duglighet om de bara fick det där jobbet.
För att kunna matcha alla rätt i Malmös myllrande jobbutbud behöver vi åtgärder som utgår ifrån varje individs behov och talanger. På samma sätt är det också av yttersta vikt att ett litet företag som vill nyanställa får till en perfekt rekrytering. Ett misstag kan leda till kännbara konsekvenser. Därför ska de berörda myndigheterna vara med att minimera dessa risker.
Nuvarande stuprör gör det svårare att skräddarsy lösningar för den arbetssökande och det anställande företaget. Vi behöver se bortom nuvarande regleringar av anställnings- och utbildningsstöd. Kommunen, Arbetsförmedlingen och näringslivet i Malmö borde ges möjlighet att fritt kunna forma sin väg för att få fler Malmöbor i arbete och bättre matcha företagens efterfrågan.
Den som har en god affärsidé bör också kunna få ett omfattande stöd för att förädla den. Här kan man dra lärdom av framgångar i andra länder med individuellt anpassade mikrofinans- och företagandelösningar som, förutom att erbjuda lånemöjligheter, fokuserar på att bistå företagare med nödvändiga kunskaper och sociala nätverk. Om eget företagande är en möjlig väg till egenförsörjning måste den få prövas.
Vi föreslår:
■ För det första, låt Malmö under period bli en pilotkommun för ny samverkan mellan kommun, arbetsförmedling och näringsliv.
■ För det andra, låt stöd till arbetssökande och företagen utgå utifrån faktiska behov inte utifrån regleringar och tidsgränser som råder i dag.
■ För det tredje, öppna så många dörrar som möjligt till arbetsmarknaden; genom generösa stöd till utbildning och arbete, till anställning och eget företagande.
Både inom kommunen och näringslivet ser vi hur många Malmöbors talang just nu inte tas till vara. Det tjänar ingen på. I en stad som håller ihop ska alla känna sig behövda. Det tjänar alla på.
Andreas Schönström, kommunalråd (S) med ansvar för arbetsmarknad i Malmö
Maria Borelius, grundare och styrelseordförande stiftelsen Ester
Kerstin Thulin, grundare och verksamhetschef stiftelsen Ester
Dan Olofsson, entreprenör
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.