Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Så kan byggbranschen anställa fler utrikesfödda

Under rubriken ”Sverige tillsammans” samlar regeringen i dag goda krafter som vill bidra till att förbättra nyanländas integration. Men om etableringen ska fungera krävs mer av Arbetsförmedlingen, skriver Sveriges Byggindustrier, som vill se bättre effektivitet i matchning av kompetenser.

Publicerad: 12 oktober 2015, 12:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverige står inför en akut bostadsbrist och branschen skriker efter rätt kompetens.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

ArbetsförmedlingenArbetskraftsbrist

Sverige står troligtvis inför den största flyktingutmaningen i modern tid. Vi ska vara stolta över att bo i ett öppet och välkomnade land som Sverige men vi får inte blunda för de fortsatta utmaningar som detta också medför. Därför är det glädjande att statsministern bjudit in till den nationella samlingen ”Sverige tillsammans”. Från byggbranschen är vårt budskap tydligt: vi är beredda att bidra. Men ska fler få jobb kommer det att krävas mer av Arbetsförmedlingen.

I dag flyr miljontals människor från krig och förtyck. Flera tusen om dagen väljer just nu att söka skydd i Sverige i hopp om att bygga en ny framtid. Prognoserna visar att Sverige kommer att vara ett attraktivt invandringsland under en lång tid framöver. Det ställer krav på att integrationen förbättras.

Det är ingen hemlighet att dagens integrationspolitik trots de bästa intentioner ändå lett till att för många utrikesfödda står utanför arbetsmarknaden och att vi har stora utanförskapsområden. En bidragande anledning till detta är de höga trösklarna in på den svenska arbetsmarknaden men också bristande kompetens och språksvårigheter.

Mot bakgrund av detta är det viktigt att Sverige nu kraftsamlar för att förbättra integrationen. Avgörande faktorer för att det ska lyckas är främst utbildning, bostad och arbete. När statsminister Stefan Löfven bjuder in till den nationella samlingen Sverige tillsammans, för att samla alla krafter som kan och vill bidra till att förbättra nyanländas etablering, är det självklart för oss i byggbranschen att komma. Vi har konkreta besked om vad vi är beredda att göra för att Sverige ska hålla samman.

Sveriges Byggindustrier har sedan tidigare genom företaget Galaxen Bygg en bred erfarenhet av att stötta personer som står långt ifrån arbetsmarknaden att komma tillbaka i jobb. Genom den kompetensen vill vi utöka möjligheten så att även utrikesfödda genom GalaxenBygg ska kunna komma in på arbetsmarknaden.

Vårt mål är att matcha alla nyanlända med byggbakgrund och med relevant kompetens med jobb inom branschen. För behoven är stora. Sverige står inför en akut bostadsbrist. Det gör att branschen i dag skriker efter rätt kompetens.

Men ska byggbranschen kunna anställa fler och bidra till en förbättrad integration krävs det att dagens möte hos statsministern inte bara stannar vid intressanta diskussioner. Nu krävs konkret handling.

En central förändring är att Arbetsförmedlingen måste bli mycket mer effektiva med att identifiera utrikesfödda med byggkompetens så att vi i vår tur kan stötta dem in på arbetsmarknaden. I vår dialog med Arbetsförmedlingen får vi intrycket att de inte hänger med i utvecklingen.

Det tar alldeles för lång tid för dem att identifiera potentiella arbetstagare och många gånger visar de ett tydligt ointresse. Här måste regeringen sätta ned foten. Flyktingkrisen är här och nu och vi kan inte invänta vare sig utredningar eller långa asylprocesser som förhindrar människor att ta klivet ut på arbetsmarknaden.

Nyligen klargjorde migrationsminister Morgan Johansson att ”näringslivet har en central roll för att vi ska klara situationen framöver”. Sveriges Byggindustriers medlemsföretag representerar en stor del av näringslivet. Byggföretagen är beredda att sitt ansvar. Men då krävs att regeringen tydligt deklarerar gentemot Arbetsförmedlingen att man måste prioritera integration. Hjälp oss att hjälpa.

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev