lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Runt 2 000 civilpliktiga ska förstärka räddningstjänsten

Publicerad: 9 januari 2023, 13:04

”Den kommunala räddningstjänsten är i dag inte dimensionerad för de krav som ställs vid höjd beredskap och ytterst ett väpnat angrepp”, anser Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar. Foto: Johan Nilsson/TT/Henrik Montgomery

Runt 2 000 personer som är utbildade inom räddningstjänst men nu arbetar med annat kan snart krigsplaceras i den kommunala räddningstjänsten. Regeringen kommer under våren att aktivera civilplikten.

Ämnen i artikeln:

Civilt försvarSenaste nyttRäddningstjänstenKompetensbrist

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


I morse berättade statsminister Ulf Kristersson (M) och ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), att regeringen på torsdag kommer att ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att förbereda en aktivering av civilplikten inom den kommunala räddningstjänsten. 

– Vi ser att den kommunala räddningstjänsten i dag inte är dimensionerad för de krav som ställs vid höjd beredskap och ytterst ett väpnat angrepp. Så det är en angelägen åtgärd för att stärka skyddet av civilbefolkningen i Sverige, sa Carl-Oskar Bohlin vid en presskonferens. 

Redan den 1 mars ska MSB återkomma med en beskrivning av hur aktiveringen ska gå till. Carl-Oskar Bohlin räknar med att utbildningar ska komma i gång ”under det kommande året”. De som ska utbildas är personer som redan har erfarenhet av arbete inom räddningstjänsten, men som just nu inte jobbar där. 

– De som ska krigsplaceras med civilplikt inom kommunal räddningstjänst ska få påbyggnadsutbildning för räddningstjänst under krig. Därefter ska de få repetitionsutbildningar för att vidmakthålla kompetens och förmåga, sa Carl-Oskar Bohlin.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) välkomnar beskedet om aktiverad civilplikt inom räddningstjänsten, men sektionschef Ann-Sofie Eriksson betonar att kommunerna måste få inflytande över MSB:s utredning av vad det är som ska göras. 

– Bedömningen av vilka förmågor som ska byggas upp och utvecklas hos räddningstjänsterna bör göras i nära samarbete med verksamheterna, säger Ann-Sofie Eriksson, sektionschef för planering, säkerhet och miljö.

En statlig utredning föreslog i höstas att en ny statlig beredskapsorganisation ska inrättas, med personal som ska kunna stötta kommunal räddningstjänst vid höjd beredskap eller krig men även vid andra kriser eller större olyckor.

Det förslaget sågades av utredningens egna experter från kommuner och SKR. De framförde att civilpliktiga som utbildats för räddningstjänst bör krigsplaceras direkt i den kommunala räddningstjänsten. Vid höjd beredskap skulle denna extra resurs fördelas till de delar av landet där den bäst behövs. 

Experterna befarar att en statlig räddningstjänststyrka skulle dränera den kommunala räddningstjänsten på erfarna befäl. De varnar också för att det skulle krävas samövningar och samplanering mellan kommunal räddningstjänst och en parallell statlig organisation. 

Carl-Oskar Bohlin kan i dag inte ge besked om ifall en statlig räddningstjänststyrka är aktuell. Han skriver i ett sms till Dagens Samhälle att utredningens förslag inom kort kommer att skickas ut på remiss. Det beslut som regeringen ska fatta på torsdag handlar inte om en statlig beredskapsorganisation.

”Regeringen har gett ett uppdrag till MSB att förbereda för aktivering av civilplikt inom kommunal räddningstjänst”, skriver Carl-Oskar Bohlin i sms:et. 

Parallellt med att civilplikten nu ska aktiveras inom räddningstjänsten pågår ett arbete inom regeringskansliet med en bredare aktivering av civilplikten. Det kan handla om personer som ska ansvara för skyddsrum, sköta olika arbetsuppgifter i samband med storskaliga evakueringar eller bemanna trygghetspunkter där civilbefolkning kan värma sig och få mat och vatten. 

LÄS MER: MSB:s krigsscenarier: Steg för steg – så kan Sverige angripas 

LÄS MER: Så vill MSB stärka civilt försvar: nya miljoner till räddningstjänsten 

LÄS MER: Så förbereder sig Göteborg för krig – ”Inget som görs över en natt” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev