lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Regeringen vill se ny yrkesutbildning för vuxna

Publicerad: 13 juli 2023, 09:02

Det behövs en tät koppling till arbetslivet behövs, menar regeringen, som ger i uppdrag till den pågående yrkesvuxutredningen att ta fram förslag.

Foto: Fredrik Persson

Det behövs en helt ny form av utbildning för vuxna, för att täcka det stora behovet av arbetskraft inom exempelvis industri, bygg och transport, anser regeringen.

Ämnen i artikeln:

SkolanUtbildningNäringslivetKompetensutveckling

Christina Kennedy

ck@dagenssamhalle.se


En pågående utredning ska därför ta fram förslag på en sådan utbildning, som komplement till gymnasieskolan och komvux. Målgruppen ska vara vuxna som vill förbättra sin kompetens eller byta yrke, och vill utbilda sig på gymnasienivå.

Utbildningarna ska vara tätt kopplade till arbetslivet – på liknande sätt som yrkeshögskolans eftergymnasiala utbildningar är, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

"Det är uppenbart att det finns för få vägar in i arbetslivet. Möjligheten till en yrkesutbildning är viktig för våra ungdomar, men också för samhällets kompetensförsörjning. Vi vet att många branscher har svårt att hitta rätt utbildad arbetskraft. De nya utbildningarna kan därför komma att spela en viktig roll", uppger skolminister Lotta Edholm.

I tilläggsdirektivet till utredningen pekar regeringen på att det nya omställningsstudiestödet väntas leda till att fler vuxna med arbetslivserfarenhet är beredda att vidareutbilda sig, eller byta yrkesbana.
Läs mer: Ny forskning: Tre jobbinsatser kommunerna borde satsa på

Samarbetsorganisationen Transportföretagen välkomnar regeringens besked. Bara företag i transportsektorn behöver rekrytera 150 000 personer fram till 2035.

"Att regeringen vill använda yrkeshögskolans modell, som erbjuder utbildningar med en stark koppling till arbetslivet, även för yrkesutbildningar på gymnasial nivå är bra och kan bli ett mycket välkommet bidrag till transportsektorns kompetensförsörjning, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

Tilläggsdirektivet ges till den pågående yrkesvuxutredningen.

TT/DS

Läs mer: ”Hr-människor har inte en susning om vad som behövs”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev