fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Privat a-kassa - ett måste för flertalet löntagare

Om inte arbetslöshetsförsäkringen löneindexeras kommer privat inkomstförsäkring vara en nödvändighet för de flesta som arbetar, för att de ska kunna behålla sin ekonomiska standard om de blir arbetslösa. Det räcker inte med att höja ersättningstaket om ambitionen är att göra arbetslöshetsförsäkringen till en generell socialförsäkring som garanterar en standardtrygghet för alla.

Publicerad: 25 augusti 2014, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

A-kassaKompetensbristSocialförsäkringar

Alla får inte längre plats på dagens svenska arbetsmarknad. I juni saknade drygt 490 000 människor ett arbete. Det motsvarar en arbetslöshet på 9,2 procent av arbetskraften. Situationen är inte ny. Sedan början av 1990-talet har antalet arbetslösa varit hög och pendlat mellan 260 000 och 500 000. Inom överskådlig framtid förväntas inte heller någon drastisk förbättring, enligt de flesta prognoserna.

Villkoren för de arbetslösa har samtidigt försämrats under större delen av 2000-talet. Den senaste förbättringen av arbetslöshetsförsäkringen genomfördes år 2002, men sedan dess har ersättningen sänks, villkoren skärpts och avgiften höjts för flertalet. Detta fick drygt 450 000 människor att lämna arbetslöshetskassorna och andelen försäkrade minskade från 80 till 68 procent.

Försämringarna av arbetslöshetsförsäkringen har ökat betydelsen av kollektivavtalade och privata kompletteringar vid arbetslöshet visar Folksams rapport Trygghet vid arbetslöshet, som presenteras i dag. Rapporten baseras på en intervjuundersökning bland 1000 löntagare i åldrarna 18-65 år.

Alla anställda som omfattas av kollektivavtal  har i dag möjlighet att få ett omställningsstöd och i många fall också en kontantersättning ifall de blir uppsagda.  Ersättningen från arbetslöshetsförsäkringen uppgår sällan till mer än 50-60 procent av tidigare lön, men tillsammans med den kollektivavtalade ersättningen kan den sammanlagda ersättningsnivån höjas till mellan 70-80 procent. Ålder och anställningstid avgör ofta om anställda omfattas avtalens kontantersättningar. Förmånligast villkor tillämpas för statsanställda.

Mot bakgrund av arbetslöshetsförsäkringens låga ersättning och begränsningarna i många kollektivavtalade förmåner har efterfrågan på kompletterande inkomstförsäkringar ökat kraftigt. Vår rapport visar att mellan åren 2008 och 2014 har andelen med en sådan försäkring mer än fördubblats, från 18 till 39 procent, vilket motsvarar 1,6 miljoner försäkrade.  Över 95 procent omfattas av försäkringen via sitt fackliga medlemskap. Av 52 fackförbund som är anslutna till centralorganisationerna LO, TCO och Saco är det 33 som erbjuder sina medlemmar en inkomstförsäkring.

Om inte arbetslöshetsförsäkringen löneindexeras kommer privat inkomstförsäkring vara nödvändig för merparten löntagare för att de ska kunna bibehålla sin ekonomiska standard ifall de blir arbetslösa. Det räcker alltså inte med att höja ersättningstaket ifall ambitionen är att göra arbetslöshetsförsäkringen till en generell socialförsäkring som garanterar standardtrygghet för alla.

Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker Folksam

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev