Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Politisk inblandning hotar omställning och tillväxt

I dagarna samlas Centerpolitiker från hela landet för att staka ut riktningen inför valet i september. En fråga de ställs inför är huruvida staten ska utöka sin makt över arbetsmarknaden. Det vore ett misstag. Ökad politisk inblandning är ett hot mot omställning och tillväxt, skriver Unionens ordförande Martin Linder.

Publicerad: 2 februari 2018, 04:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att som Centerpartiet hota med statliga lägstalöner och föreslå försämrade turordningsregler löser inga problem, enligt debattören.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadSvenska modellen

Svensk arbetsmarknad står inför stora utmaningar. Digitaliseringen, globaliseringen och den demografiska utvecklingen tvingar oss att tänka nytt.

Det gäller alla, såväl politiker och företag som civilsamhälle och fackförbund.

Förändring är den nya konstanten och för ett litet land som Sverige är det viktigt att ligga i framkant för att kunna ställa om när omständigheterna kräver det. Risken finns dock att man i ett sådant läge fattar beslut på lösa grunder och inte till fullo ser konsekvenserna av sina handlingar.

Centerpartiets engagemang för arbetsmarknaden är välkommet. När partiets kommun- och landstingspolitiker samlas i dagarna är Unionen självklart på plats och ser fram emot konstruktiva samtal.

Vi är överens om att det finns problem på dagens arbetsmarknad. Många arbetsgivare skriker efter arbetskraft samtidigt som hundratusentals personer inget hellre vill än att få ett jobb.

Men att som Centerpartiet hota med statliga lägstalöner och föreslå försämrade turordningsregler skulle inte lösa problemet. Tvärtom skulle det i stället riskera stora delar av det system som gjort Sverige till det innovativa och förändringsbenägna land som det är i dag.

Den svenska partsmodellen är den främsta garanten för tillväxt och stabilitet. Via samförstånd och kompromissvilja, och genom att fokusera på jobb och utveckling, har arbetsgivare och arbetstagare i decennier lagt grunden till det samhällsbygge som gjort Sverige till ledande kunskapsnation.

Att Centerpartiet nu vill ta till åtgärder som hotar det arbetet är oroväckande.

Turordningsreglerna beskylls ofta för att leda till en stelbent arbetsmarknad där kompetens inte spelar någon roll. Det är en myt. Via kollektivavtalen har företagen goda möjligheter att behålla nödvändig kompetens vid neddragningar. Det bygger dock på att turordningsreglerna finns där som grund till förhandling.

Parternas omställningsavtal innebär att den som blir uppsagd får stöd att hitta en ny anställning, utbilda sig eller starta ett företag. I gengäld har arbetsgivarna fått större möjligheter att behålla nyckelpersoner.

Centerpartiets förslag skulle slå undan benen för sådana förhandlingar och i slutändan äventyra svensk konkurrenskraft. Detsamma gäller hotet om statliga lägstalöner. Det vore ett misstag som skulle slå mot själva kärnan i den svenska partsmodellen.

Fack och arbetsgivare har en lång historia av att via förhandlingslösningar bidra till högre produktivitet och tillväxt. Arbetsmarknadens parter axlar det ansvaret varje dag och kommer göra så även i framtiden.

Ett exempel är förslaget om etableringsanställningar, ett unikt förslag med syfte att underlätta inträdet på arbetsmarknaden och skapa ordning och reda i insatserna för nyanlända och långtidsarbetslösa.

Förslaget har tagits fram gemensamt av parterna och har därigenom goda förutsättningar att leda en långsiktig lösning. Ingen vinner på att förslaget politiseras och blir till en blockskiljande fråga.

Unionen är Sveriges största fackförbund. Vi och våra 650 000 medlemmar är alltid beredda att diskutera hur vi bäst rustar Sverige för framtiden.

För oss är det dock självklart att vägen till framgång på arbetsmarknaden inte går via ökad statlig inblandning. Det är en inställning som tror jag Centerpartiets företrädare sympatiserar med.

Martin Linder, ordförande Unionen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev