Kompetensförsörjning
Polisen måste vara närvarande i hela landet
I större städer börjar både unga och vuxna vänja sig vid att det finns områden de gör bäst i att undvika. Det är en oacceptabel utveckling. Nu krävs en samlad strategi som prioriterar brottsbekämpning och trygghetsfrågor, och stärker polisens möjligheter att agera såväl i utanförskapsområden som på landsbygden.
Publicerad: 19 maj 2016, 09:28
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Sverige ska ha en polis som är närvarande i både förorter och på landsbygden, och som ges en rimlig chans att lösa alla typer av brott. Foto: Alexander Mahmoud/TT
Ämnen i artikeln:
FörorterPolisenKompetensbristLandsbygdenBrottslighetUtanförskapGängkriminalitetGängkriminalitetenBilbränder, stenkastning, trakasserier, droghandel, inbrott och stölder av kriminella ligor, våld och annan brottslighet har de senaste åren kommit att prägla vardagen för allt fler medborgare.
I folkhemmet gror en oro. Många räknar inte längre med att polisen skall lösa särskilt många av de brott som anmäls och mycket riktigt avskrivs brott ofta direkt trots att de är uppenbart utredningsbara. I större städer börjar både unga och vuxna vänja sig vid att det finns områden de gör bäst i att undvika. Faran bekräftas av polisen, som inte sällan undviker att gå in i dessa områden på grund av osäkerhet och rädsla för att reta upp våldsverkare.
Detta är oacceptabelt, liksom att vanliga medborgare inte längre skall kunna känna sig riktigt trygga, vare sig hemma eller i offentliga miljöer. Ansvaret för denna negativa utveckling faller tungt på samtliga regeringar under de senaste decennierna.
Det djupt mänskliga behovet att känna trygghet och säkerhet driver fram egna lösningar som ersättning för statens sviktande skydd. Man tar saken i egna händer. Vi ser redan bildande av medborgargarden och att människor beväpnar sig. Ju fler som tar steget, desto fler följer framöver efter. Det är en elakartad utveckling som måste brytas och den känsla av uppgivenhet över det som sker med och i Sverige måste ersättas av en stark övertygelse om att Sverige åter utvecklas till det bättre.
En trovärdig och samlad strategi för att vända utvecklingen lyser dock med sin frånvaro. Polisen, kraftigt stukad av ineffektiv ledning och organisation, resursbrist och inte minst alldeles för få poliser, gör sitt bästa men förmår inte återta kontrollen i utanförskapsområdena lika lite som de lyckas lösa någon nämnvärd andel mängdbrott. Förmågan räcker heller inte till för att täcka landsbygd och mindre tätorter på ett alls tillfredsställande sätt.
Borgerlig Framtid anser bestämt att säkerhets- och trygghetsfrågor måste ha högsta möjliga prioritet i Sverige. En rad olika åtgärder behöver genomföras och vi presenterar här ett antal.
Sverige skall ha en närvarande polis i hela landet, som också ges en rimlig chans att lösa alla typer av brott. Huvudfokus skall tveklöst vara på brottsoffrets och allmänhetens bästa snarare än som det i dag ofta upplevs, på brottslingens. Slentrianmässigt utelämnande av signalement, trots att det är högst relevant för brottets uppklarande, skall upphöra.
Straffrabatt och åtalsunderlåtelse skall tas bort så att den som döms faktiskt avtjänar ett straff i paritet med de brott som begåtts. Vid upprepad grov brottslighet skall en förövare kunna dömas till ett mycket långt fängelsestraff, där livstid i praktiken också kan betyda fängelsevistelse livet ut.
Sverige behöver ett politiskt parti som sätter medborgarnas säkerhet och trygghet främst, både nationellt och lokalt. Vi i Borgerlig Framtid avser driva de här frågorna tills vi ser en definitiv och tillräcklig förändring. Endast då kan Sverige åter bli så säkert och tryggt som landets medborgare förtjänar.
Bo Hansson, vice ordförande för partiet Borgerlig Framtid
Fredric Morenius, ordförande för Borgerlig Framtid i Stockholm
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.