Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Pinsam borgerlig panikpropaganda var fel

Vi kan nu konstatera att den borgerliga propagandan kring återställda arbetsgivaravgifter för unga var fel. Katastrofen uteblev och ungdomsarbetslösheten sjunker stadigt – utan ungdomsrabatt, skriver Ali Esbati (V).

Publicerad: 12 oktober 2016, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den borgerliga skattepolitiken måste möta samma öde som nedsättningen av arbetsgivaravgifter. \ \

Foto: Lennart Perlenhem/Nikolaj Jonas Blegvad


Ämnen i artikeln:

UngdomsarbetslöshetArbetsgivareArbetslöshet

I linje med en starkt gällande tradition under modern tid, går det bättre i svensk ekonomi och på svensk arbetsmarknad när landet undviker borgerliga regeringar.

Arbetslösheten fortsätter nu att sjunka, främst bland ungdomar. Enligt Arbetsförmedlingens statistik har ungdomsarbetslösheten minskat till den lägsta nivån på åtta år. Många av de nya jobben tillkommer i handeln och restaurangbranschen, sektorer där unga ofta får sitt första jobb.

I ett läge där fler unga kommer in på arbetsmarknaden kan det vara värt att påminna om den borgerliga panikpropagandan kring återställandet av arbetsgivaravgiften för unga.

2007 och 2009 sänkte dåvarande regering arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år i syfte att ”sänka trösklarna in på arbetsmarknaden” och minska ungdomsarbetslösheten. Nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga var en av alliansens mest prioriterade reformer.

En rad expertinstanser, däribland IFAU, kunde dock konstatera att reformen var både dyr och ineffektiv. Kostnaden för varje nytt jobb var mycket hög och träffsäkerheten dålig. Inför valet 2014 lovade Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet att återställa arbetsgivaravgiften för unga och satsa resurserna på andra, mer effektiva reformer.

I valrörelsen 2014 var tonläget mycket högt. Såväl högerpartierna som penningstinna näringslivsorganisationer varnade att ett återställande av arbetsgivaravgiften för unga skulle innebära färre jobb och ökad ungdomsarbetslöshet.

Den borgerliga panikpropagandan fortsatte efter valet. Efter ett kortare mellanspel med en högerbudget, som innehöll ytterligare sänkningar av arbetsgivaravgiften för unga, avskaffade den rödgröna regeringen slutligen ungdomsrabatten genom vårändringsbudgeten för 2015.

Vi kan nu konstatera att den borgerliga panikpropagandan inte hade något med verkligheten att göra. Katastrofen uteblev. Det blev snarare tvärtom. Allt fler unga får jobb och ungdomsarbetslösheten sjunker stadigt – utan ungdomsrabatt.

I stället för att satsa stora resurser på en dyr och ineffektiv reform har Vänsterpartiet och regeringen valt att göra riktade satsningar på de ungdomar som behöver mest stöd för att komma in på arbetsmarknaden. Vi har ökat antalet utbildningsplatser, infört traineejobb och utbildningskontrakt. Och vi har satsat i välfärden.

Mer behöver göras för att ge möjlighet för fler unga att komma in på arbetsmarknaden. En sak är dock säker. Ett återinförande av ineffektiva, kostsamma skattesänkningar för alla unga under en viss ålder är inte en bra metod.

Men panikpropagandan har nu transformerats till att mantra om ”enkla jobb”. Metaforen ”sänkta trösklar” återanvänds, trots dess uppenbara och bristande koppling till fakta.

Vi behöver komma ifrån den här typen av debatt, som baseras på enkelspåriga teoretiska modeller, istället för kunskap om hur arbetsmarknaden faktiskt och konkret fungerar.

Det finns stora utmaningar på svensk arbetsmarknad. Arbetslösheten är ännu alltför hög. Fungerande lösningar är inte enkla. Men klart är att vi måste investera mer där behoven finns – i bostäder, i infrastruktur och i välfärden. Skattepolitiken måste anpassas till behoven i ett modernt välfärdssamhälle.

Vänsterpartiet har gjort mycket som är bra tillsammans med regeringen, men när det gäller skatter och omfördelning finns det en räddhågsenhet hos regeringen. Vår ståndpunkt är tydlig: den borgerliga skattepolitiken måste möta samma öde som den ineffektiva nedsättningen av arbetsgivaravgifter.

Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev