måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Personlighetstest jämnar vägen till jobb i Sjuhärad

Publicerad: 15 oktober 2021, 10:01

Arbetsmarknadshandläggare Sofia Jansson och Jonathan Blad, som fått praktik och nu provanställning via Pulsprojektet.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Genom att fokusera på förmågor i stället för på vad någon inte kan, har Sjuhärads samordningsförbund fått till mer träffsäkra matchningar mellan personer med funktionsnedsättning och potentiella arbetsgivare.

Ämnen i artikeln:

ArbetslöshetArbetsmarknadFunktionshinder

TVG

Tora Villanueva Gran

redaktion@dagenssamhalle.se


Jonathan Blad, nu 20 år, försökte under tre år påbörja gymnasiet. Men det gick inte, han saknar fortfarande gymnasieutbildning och var under flera år långtidsarbetslös. 

Sedan kom pandemin. Den slog hårt mot delar av arbetsmarknaden. För den grupp som Jonathan Blad tillhör, människor med någon form av funktionsvariation, blev det generellt än svårare att få jobb. 

I landet som helhet har långtidsarbetslösheten bland dessa personer stigit från drygt 34 000 individer i juli 2019 till ungefär 40 000 under samma månad i år, visar siffror från Arbetsförmedlingen. Men Jonathan Blad bor i Vårgårda kommun som tillsammans med sju andra närliggande kommuner samverkar med Västra Götalandsregionen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i Sjuhärads samordningsförbund. Utbrottet av pandemin i mars 2019 råkade sammanfalla med att man inledde det treåriga projektet Puls, som finansieras genom Svenska ESF-rådet. 

– Vårt fokus har varit att få fler arbetsgivare att se personer med funktionsnedsättning som reell kompetens och att hitta ett individanpassat stöd för dem som bedöms ha framtida arbetsförmåga. När stödet är för fyrkantigt och allmänt blir det inte bra, säger Pernilla Andersson, biträdande förbundschef för Sjuhärads samordningsförbund.

Jonathan Blad har varit en av deltagarna. Under flera månader fick han regelbundet träffa arbetsmarknadshandläggaren Sofia Jansson, som kartlade hans förmågor.

– Det har varit toppen att träffa Sofia, det har inte alls känts som att gå till kommunen. Mer som att träffa en kompis som vill lära känna, förstå och stötta mig, säger han.

Ett av de verktyg som varit viktiga i Puls är personlighetstestet Jobmatch Talent. Det är egentligen utformat för chefer och personer med nyckelroller, men enligt Pernilla Andersson har det ändå passat bra.

– Dessa personer har ju också någon form av unik variation.

Jonathan Blad tyckte att en del av frågorna var ganska svåra. Dessutom var de många, runt 200 stycken, berättar han.

– Men det gick bra att göra några en stund en dag och fortsätta en annan.

Det som skiljer testet från andra, liknande är det stora fokuset på styrkor i relation till arbetslivet, menar Pernilla Andersson. Det kan till exempel innebära en skattning av hur pass viktigt struktur är för personen i fråga. Eller hur mycket energi sociala kontakter ger respektive tar. Det underlättar för samtliga parter, menar hon. Arbetsmarknadshandläggaren får verktyg för att matcha mer träffsäkert, deltagaren får rimliga förväntningar och arbetsgivaren blir mer förberedd. 

– Ofta kan en deltagare säga ”jag vill jobba på hotell”, till exempel. Men på ett hotell finns massor av olika arbetsuppgifter. Om testet visar att det tar mycket energi för deltagaren att träffa nya människor så kanske rumsservice är bättre än reception, säger Pernilla Andersson.

Jonathan Blads test visade bland annat att han har stort behov av rörelse och variation i arbetsuppgifter. Han fick praktik på ett lager och gav sin arbetsmarknadshandläggare Sofia Jansson tillåtelse att visa testet för den framtida arbetsgivaren.

– Arbetsgivaren tar då inte emot ett blankt blad, utan får vägledning och vet redan i förväg ganska mycket om vilket typ av ledning personen i fråga behöver, säger hon.

Dessutom är Sofia Janssons erfarenhet att testet varit viktigt för många av deltagarna. 

– Jag jobbar ofta med unga människor som inte riktigt vet vad de vill göra. Testet hjälper dem att hitta en riktning i arbetslivet.

För Jonathan Blads del har praktiken nu övergått i provanställning.

– Förhoppningsvis leder det till en tillsvidareanställning efter sex månader. För mig känns det riktigt bra. Jag blir glad av jobbet och får energi, säger han.

Hittills har 127 personer deltagit i Pulsprojektet. Av dessa är ett tjugotal fortfarande kvar på den arbetsplats de matchades med under sin tid i projektet – enligt Pernilla Andersson en relativt hög siffra. 

Detta är Puls

Projektet ger ett individuellt anpassat stöd för personer med funktionsvariation, prioriterad ålder 20–55 år, som bedöms ha framtida arbetsförmåga. Stödet följer deltagaren genom kartläggning, aktiviteter och eventuell arbetsträning. Projektet inleddes i mars 2019 och pågår fram till februari 2022.


Exempel på frågor ur projektets personlighetstest:

Är det viktigt för dig att få vara grundlig och ha tid att fördjupa dig i arbetsuppgifter?

(... i stället för: Är du petig och tar lång tid på dig att slutföra arbetsuppgifter?)

Tar du dina misstag på allvar och kan behöva en chef som hjälper dig att få distans och peppar dig?

(... i stället för: Fastnar du lätt i vad du gjort fel och har svårt att komma över det?)

Kan du behöva jobba ostört ibland?

(... i stället för: Har du svårt för att koncentrera dig?)

Har du förmåga att växla mellan olika arbetsuppgifter?

(... i stället för: Har du svårt att jobba med samma sak för länge?)

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev