måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Östersund vill ta emot Göteborgs flyktingar – men får inte

Publicerad: 5 september 2023, 08:14

Effie Kourlos (C).

Foto: Per Danielsson/Bildbyrån

Östersund behöver arbetskraft och vill växa, men bosättningslagen sätter stopp. Kommunen får inte hjälpa till att ta emot Göteborgs nyanlända.

Ämnen i artikeln:

NyanländaBosättningslagenFlyktingpolitikArbeteJobbGöteborg

Karin Lundahl

karin.lundahl@dagenssamhalle.se


Göteborg har i ett brev erbjudit 48 västsvenska kommuner att ta emot en del av de nyanlända som anvisats till staden 2024. Men intresset har varit svalt och flera har sagt nej, även om Tjörn lämnat en dörr öppen för samtal.

I Jämtland däremot är viljan stor, men bosättningslagen är ett hinder, rapporterar Göteborgs-Posten. Enligt lagen får flyktingarna endast fördelas inom en region, i det här fallet Västra Götaland.

Den skärpta migrationspolitiken har gjort att antalet anvisade flyktingar gått ner och till Östersund kommer allt färre.

– I alla våra kommuner finns det en stor önskan att få hit fler nyanlända. När vi diskuterar länstalen mellan våra kommuner så är det så att vi snarare vill ha fler, säger Effie Kourlos (C), kommunstyrelsens vice ordförande i Östersund till GP och fortsätter:

– När jag läser att det finns kommuner som Göteborg som har stora integrationsproblem och att människor hamnar i utanförskap, då tycker jag det är så bortkastat att de inte får komma till kommuner som kan välkomna dem.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev