Kompetensförsörjning
Nytt besked: Kommun får inte matcha arbetslösa
Publicerad: 17 mars 2021, 14:28
Ansökan från Karlshamns kommun uppfyller inte alla krav, menar Arbetsförmedlingen. Foto: Jessica Gow/TT
Nej, Karlshamn får inte bli landets första kommun i det nya systemet för jobbmatchning. Det har Arbetsförmedlingen nu beslutat.
Arbetsförmedlingen säger nej till ansökan från Karlshamns kommun om att få bli leverantör i jobbmatchningstjänsten Rusta och matcha, även kallat Krom. Anledningen är att ansökan inte uppfyller alla krav. Det är första gången en kommun har ansökt om att få vara med i Krom.
Ulla Sandgren (S), ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Karlshamn, har ännu inte tagit del av Arbetsförmedlingens beslut när Dagens Samhälle får tag i henne.
– Jag kan egentligen inte kommentera det här förrän jag har fått se skälen till att vi har fått nej.
Vad betyder avslaget för er i Karlshamn?
– Arbetet med att hjälpa människor ut i försörjning tar inte slut i och med detta. Vi såg en möjlighet att göra det på ett bredare sätt. Men om inte det går får vi jobba vidare på det sätt vi redan gör och tillsammans med de aktörer har ett samarbete med.
Kommer ni att lämna in en ny ansökan?
– Det vet jag inte. Det är för tidigt att uttala sig om, säger Ulla Sandgren.
Vilka krav som ansökan inte uppfyller vill inte Arbetsförmedlingen uppge. Det kommer myndigheten endast att utveckla i en dialog med kommunen.
Frågan om kommuner ska kunna leverera matchningstjänster till Arbetsförmedlingen har blivit en het politisk potatis. Almega hävdar att det antagligen skulle vara olagligt för en kommun att i konkurrens med privata företag leverera sådana tjänster. Medan Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, svarar att det finns ett sådant juridiskt utrymme.
– Vi gör endast en upphandlingsrättslig bedömning utifrån kraven i tjänsten när en kommun ansöker om att bli leverantör. Det görs alltså ingen särskild bedömning av kommuner jämfört med vilken annan leverantör som helst, skriver Martin Kruse, tillförordna förvaltningsdirektör på Arbetsförmedlingen i en presskommentar.
Han påtalar att Arbetsförmedlingen med sitt beslut inte tar ställning om det är förenligt med kommunallagen att kommuner kan bli leverantörer till Arbetsförmedlingen. Karlshamns ansökan har tidigare överklagats till förvaltningsrätten, eftersom en Karlshamnsbo ansåg att ansökan sannolikt strider mot lagen.
Arbetsförmedlingen påtalar i sin information att en kommun måste uppfylla samma krav som andra leverantörer. Exempelvis är de skyldiga att ta emot arbetslösa från andra kommuner i leveransområdet. I Karlshamns fall handlar det om invånare från Karlskrona, Olofström och Ronneby.