lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Nytt avtal ska vara klart sista maj

Publicerad: 24 maj 2021, 11:18

Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR, siktar på att ett nytt avtal ska vara på plats senast sista maj. Foto: Hans Alm/SKR


Just nu utvärderar de centrala parterna hur krislägesavtalet har fungerat. Samtidigt förhandlar de om hur det bör se ut framöver.

Ämnen i artikeln:

KrishanteringKompetensbristAvtalsrörelsenSjuksköterskorLäkareUndersköterskor

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Deadline för förhandlingen är den 31 maj, vilket är sista datum för uppsägning.

De centrala parterna siktar på att vara klara tills dess. För de har en stor samsyn om att avtalet har varit ovärderligt under pandemin, men att det inneburit stora påfrestningar för hälso- och sjukvårdens medarbetare och därför måste bli mer långsiktigt hållbart.

Krislägesavtalet tillkom som en följd av skogsbränderna sommaren 2018.

– När det detaljförhandlades fram var det ingen som såg framför sig en pandemi som skulle pågå under mer än ett år och innebära en sådan här extrem belastning för vården. Utmaningen är att hitta en konstruktion som både tar hänsyn till krisens karaktär och ger medarbetarna rätt till nödvändig vila och återhämtning, säger biträdande förhandlingschef Jeanette Hedberg på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

LÄS MER: Krislägesavtal sliter ut personalen – nu ska det bli mer hållbart. 

Omfattar 1,2 miljoner anställda

Krislägesavtalet omfattar samtliga 1,2 miljoner medarbetare i kommuner och regioner, bland annat personal inom sjukvård, omsorg, skola, infrastruktur och räddningstjänst.

Källa: SKR

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev