Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Nya strategierna som ska rädda välfärden – ”Finns inte tillräckligt många att anställa”

Publicerad: 30 mars 2022, 03:57

”Vi kan inte tro att det räcker att utbilda fler, för det kommer inte att finnas tillräckligt många personer”, säger Bodil Umegård på SKR om den utmaning som väntar offentlig sektor för att få personalen att räcka till.

Foto: Staffan Löwstedt/Pressbild

Larmet från SKR: 13 000 fler anställda behövs i offentlig sektor varje år. Omöjligt, konstaterar organisationen som nu har bytt strategi för att klara kompetensförsörjningen. ”Pandemin visade verkligen att det här är Sveriges viktigaste jobb.”

Ämnen i artikeln:

RekryteringArbetskraftsbristArbetsgivareKompetensbristFramtidens kompetensförsörjningSenaste nytt

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Sverige står inför en demografisk jätteutmaning. De stora 40-talistkullarna behöver med stigande ålder allt mer mer vård och omsorg, medan de som är i arbetsför ålder utgör en minskande andel av befolkningen. Färre händer ska alltså ta hand om fler.

I den senaste prognosen från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) räknar man med att antalet anställda i välfärden behöver öka med 132 000 personer under 2019–2029, alltså 13 200 per år.

Men det är i princip omöjligt. Ökningen av människor i arbetsför ålder är alldeles för liten.
– Vi kan liksom inte lösa det här genom att tro att det räcker att utbilda fler, för det kommer inte att finnas tillräckligt många personer. Det ställer utmaningen på sin spets, säger Bodil Umegård, chef på sektionen för data och analys på SKR:s arbetsmarknadspolitiska avdelning.

Framför allt äldreomsorgen och sjukvården har omfattande rekryteringsbehov. Men även andra delar av välfärden behöver tillskott, exempelvis väntar stora pensionsavgångar i förskola och skola.

Att bara prata om att det behövs fler sjuksköterskor, poliser eller lärare fungerar dock inte längre, menar Bodil Umegård. Det behövs nya strategier. 

– Hela arbetsmarknaden kommer att ha brist på arbetskraft, det vet både privat och offentlig sektor om i dag. Då måste man hitta nya lösningar. Nu handlar det om att behålla och utveckla den personal man har och kanske ställa om kompetenser.

Plus att få fler att arbeta heltid. I vård och omsorg är deltid fortfarande mycket vanligt, och många kommuner arbetar med att införa fler heltidsanställningar. Lyckas man öka arbetstiden per anställd så minskar behovet av nyanställningar kraftigt. Detsamma gäller om man får fler att stanna längre i yrket.

– Vi ser en ökning av personer som jobbar som är 65 år och äldre. Att motivera och underlätta för fler att stanna kvar längre är också något man kan göra. I dag ligger genomsnittliga avgångsåldern på 64 år i kommuner och regioner. Om den skjuts fram till 67 – då minskar pensionsavgångarna med nästan en tredjedel per år, säger Bodil Umegård.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Men det behövs också fyllas på med nya människor, och frågan är hur de ska lockas till jobb i vård och omsorg. Arbetsgivarna i offentlig sektor trycker på att det är meningsfullt att jobba i välfärden, och att det dessutom sker en snabb teknikutveckling som kan verka spännande. SKR har satsningen ”Sveriges viktigaste jobb”, med filmer, grafiskt material och bilder som kommuner och regioner kan använda i sitt rekryteringsarbete. 

Är det välfärdens selling point för att locka och behålla personal – att här finns ett högre syfte?
– Ja, jag tror att en del handlar om meningsfullhet. En annan del handlar om att bidra till samhällsutveckling. Det händer mycket i den här sektorn och man kan hjälpa till att hitta nya lösningar som är viktiga för samhället, säger Bodil Umegård. 

Pandemin har erbjudit ett oväntat ljus i kompetensbristtunneln. Just nu syns ett nyväckt intresse för jobb i vård och omsorg. Söktrycket på utbildningar till sjuksköterska och läkare har ökat.

– Pandemin visade verkligen att det här är Sveriges viktigaste jobb. Trots att det har varit jättetufft för dem som arbetat i verksamheter som varit belastade i pandemin, så har intresset för välfärdsjobben ökat, säger Bodil Umegård.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev