onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Nästan alla kommuner samarbetar nu med AF

Publicerad: 20 mars 2023, 09:27

"I flera år har vi efterlyst att kommunerna behöver få en formellt erkänd och finansierad roll", säger Roy Melchert på SKR.

Foto: SKR.

Nio av tio kommuner har tecknat samarbetsavtal med Arbetsförmedlingen. Bra, tycker SKR. Men slänger in brasklapp: ”Nu är det dags att ta nästa steg.”

Ämnen i artikeln:

SKRArbetsförmedlingen

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Förra året fick Arbetsförmedlingen ett permanent uppdrag av regeringen att samarbeta närmare med kommunerna. Syftet är att stötta arbetslösa bättre och att dessa ska få ett mer samordnat stöd från både AF och kommunerna.

Detta har resulterat i att Arbetsförmedlingen nu har tecknat lokala överenskommelser om samarbete med 261 av landets 290 kommuner, enligt en ny rapport från myndigheten.

”Bra, men fler initiativ krävs för att stödet ska nå de som mest behöver den. Nu är det dags för nästa steg, att se till att samverkan kring enskilda individer fungerar bra i praktiken”, kommenterar Roy Melchert, chef på arbetsmarknadssektionen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i ett pressmeddelande.

I rapporten kommer det också fram att kommunerna tycker sig märka av ett ökat intresse för samverkan från Arbetsförmedlingen. Men de framhåller att det ofta fortfarande brister i den konkreta samverkan om enskilda arbetslösa. Dessa vittnesmål ligger också i linje med det som kommunerna berättar i SKR:s årliga undersökningar.

LÄS MER: Vändningen – nytt avtal tinar upp relationen till AF: ”Kan bli en nystart”

LÄS ÄVEN: Ånge tar genväg till egen arbetsförmedling – ”Det här är ännu bättre”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev