söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

MUF: Klasskampen är förlegad

Inkomstskillnaderna måste få bli större och folkhemmet bör dödförklaras – för att möjliggöra klassresor, skriver MUF-ordföranden Benjamin Dousa.

Publicerad: 3 november 2017, 09:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KlassfrågorMUFSocialdemokraternaSkatterBostäderArbetsmarknadArbetskraftsinvandring

Den socialdemokratiska klasskampen är förlegad. Klasskampen borde inte utgöras av rättvisa skillnader mellan människors inkomster. Den borde handla om de orättvisa skillnaderna som går i arv hos stora delar av befolkningen. Samtidigt som arbetslösheten hos inrikes födda är låg, så präglas områden med en hög andel utrikes födda av arbetslöshet, kriminalitet och låga skolresultat. Samhället har ett ansvar att bana väg för fler klassresenärer.

Skillnaderna i inkomst måste tillåtas bli större om både fler ska in på arbetsmarknaden och vi samtidigt ska behålla experter, entreprenörer och talanger i Sverige. I förlängningen innebär detta att folkhemmet måste dödförklaras och en ny gemensam samhällsberättelse växa fram. I en värld med skyhöga trösklar in på arbetsmarknaden har de redan rika ett enormt försprång. Man når aldrig toppen utan att ta första steget. Sverige behöver en egen dröm om klassresan som bygger på egen kraft och ansträngning.

Moderata Ungdomsförbundets syfte i en värld med större skillnader är att vara garanten för social rörlighet. Sverige behöver bana väg för att strävsamhet och ansträngning ska leda till framgång – inte familjenamn eller bostadsadress. Idag dignar klassresenärer ned under skatter och statliga regleringar som hindrar företagande och bostadskarriärer. Vi kommer under valåret ta strid för tre konkreta förslag som skulle göra klassresan möjlig för fler.

■ En ny bostadspolitik. Om trenden på bostadsmarknaden håller i sig är det om några år bara de med ärvda pengar, ärvda hyreskontrakt och pensionärer med en livstids kötid som kan bo centralt i våra större städer. För unga idag är det livslånga köer och ockerhyror på den svarta marknaden som gäller. Här behövs omfattande liberaliseringar för en mer rättvis bostadsmarknad.
■ Världens mest liberala arbetskraftsinvandring. Sverige har en rättsosäker arbetskraftinvandringspolitik som genomsyras av systemfel. Nu kan människor bli utvisade för att de har skaffat sig ett jobb på egen hand eller valt att jobba deltid i syfte att hinna lära sig svenska, även om de inte tagit emot ett enda bidrag. Det är provocerande att människor som gör rätt för sig utvisas samtidigt som marknaden skriker efter rätt kompetens.
■ Reformera arbetsrätten. Den svenska modellen, och särskilt lagen om anställningsskydd, kommer från en tid då befolkningsstrukturen var relativt homogen. Arbetsmarknaden ser inte ut så längre utan tudelningen mellan inrikes födda och utrikes födda är kanske vårt allra största samhällsproblem. Tusentals nyanlända måste in på arbetsmarknaden för att integreras. Annars väntar år av en växande svart arbetsmarknad och bidragsberoende.

Det klassamhälle vi har idag innebär att barnens framtid avgörs av föräldrarna. Ett sådant samhälle får vi moderater aldrig acceptera.

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev