tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

LUF: Låt polisstudenter utreda vardagsbrott

För att frigöra utbildade och erfarna poliser som idag utreder enkla brott bör blivande poliser kunna extraknäcka under sin studietid med att utreda och klara upp vardagsbrotten.

Publicerad: 28 mars 2017, 12:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Luf och Polisen


Ämnen i artikeln:

PolisenStudenterUtbildning

Rättsväsendet befinner sig just nu i en förtroendekris. Befolkningen förväntar sig inte längre att de så kallade vardagsbrotten kommer klaras upp – sådana brott som drabbar många men som inte är grova. Samtidigt behövs fler poliser i yttre tjänst och insatser mot grov brottslighet.

Jag bor i förorten Tensta utanför Stockholm och har sett bilar brinna. Det är allvarliga brott som kräver fler poliser för att bekämpa. Trots det upplever jag att risken att bli utsatt för brott är högre i innerstan där min cykel stulits två gånger på ett år. Som de flesta tror jag inte att något skulle hända om jag anmälde cykelstölderna. Att små brott inte blir lösta, är ett problem för förtroendet för rättssamhället. Samtidigt är det rimligt att polisen prioriterar grövre brottslighet framför småbrott och förståeligt att uppklarningen av dessa därför halkar efter. Här skulle studenter kunna hjälpa till.

Studentmedarbetare som anställningsform är en idé Liberalerna drivit i flera branscher. Tanken är att studenter med ett extraknäck eller sommarjobb i sin bransch får relevant arbetslivserfarenhet och en inkomst. Detta samtidigt som arbetsgivaren kan anställa fler till en lägre lön än de som är färdigutbildade. Polisstudenter skulle tidigare få erfarenhet av att utreda enkla brott samtidigt som de lär sig hur arbetsplatsen fungerar och dessutom får en lön under tiden. Idag ingår en sista termin på polisutbildningen då de blivande polisassistenterna är polisaspiranter och jobbar sida vid sida med en färdig polis – med vårt förslag skulle poliserna ännu tidigare få relevant erfarenhet.

Ett problem med att locka fler till att söka polisutbildningen är att det inte lönar sig, utbildningspremien är för låg. Idag är det tyvärr ofta mer lönsamt att inte utbilda sig och istället arbeta med ett enklare jobb än att vara borta från arbetsmarknaden under sin studietid för att sedan arbeta som polis.

Polisen är ansträngd med personalbrist och för låg uppklarningsgrad. Att då låta erfarna, färdigutbildade poliser ägna sig åt utredande som till exempel studenter skulle klara av är slöseri med deras kompetens. Fler behövs i yttre tjänst och det är svårt att anställa studenter för de tuffa uppgifterna. Att däremot avstå från att anställa kompetenta studenter till enklare uppgifter vore även det ett slöseri som varken samhället eller polismyndigheten har råd med.

Är det rättssäkert att låta studenter utreda brott? Ja, det är mer rättssäkert än vad systemet är idag. Nu blir inte brotten utredda och brottslingar går fria. Dessutom skulle polisstudenterna givetvis omfattas av samma regler som andra som utreder brott. Polisstudenterna har dessutom redan passerat den lämplighetsprövning som görs innan de antas till utbildningen. De färdiga utredningarna skulle såklart också få tas om hand av åklagare och en färdig polis. Studenter ska varken gripa eller ingripa.

Poliskrisen kräver kreativa lösningar. Rättsstaten måste upprätthållas och förtroendet för polisen måste återuppbyggas. Mycket måste till för att fler brott ska klaras upp och för att fler ska vilja bli poliser. Att anställa polisstudenter för att utreda enklare brott är ett steg på vägen.

Joar Forssell, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PolisenStudenterUtbildning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev