fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

LO är ute på farliga vägar

LO tycks förneka att det finns ett samband mellan priset på arbete och efterfrågan på arbete, skriver Teknikföretagens Anders Weihe om LO:s nya rapport.

Publicerad: 9 juni 2015, 13:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

LO:s rapport ger intryck av oförståelse om vad som är motorn i svensk ekonomi, tycker Teknikföretagen.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadFackföreningarLOSysselsättningArbetslöshet

RapportenVägen till full sysselsättning och rättvisare löner” ger ett intryck av oförståelse om vad som är motorn i svensk ekonomi, dvs. exportsektorn. Det är en farlig väg att fortsätta höja svenska löner i högre takt än hos våra viktigaste konkurrentländer, och LO vill dessutom ytterligare öka takten vi höjer arbetskraftskostnaderna med. Följden skulle bli att den svenska exportsektorn tar stryk i den globala konkurrensen, och det kan väl inte vara avsikten?

LO tycks förneka att det finns ett samband mellan priset på arbete och efterfrågan på arbete. I så fall menar de också att det inte finns något samband mellan höga lägstalöner i kollektivavtalen och utslagning av enkla arbeten. Detta motbevisas exempelvis av industrin som avvecklat många sådana jobb och nu senast av den expansion hushållsnära tjänster som RUT- och ROT-avdragen har medfört.

I en värld där kunskaper, råvaror, teknik och andra nödvändiga produktionsmedel finns tillgängliga överallt och till världsmarknadspriser, blir arbetskraftskostnader en avgörande konkurrensfaktor. De senaste årens extremt låga inflation har ökat våra reallöner i en takt som saknar motsvarighet sedan tidigt 1960-tal. Om LO:s resonemang kring löneledd tillväxt nu skulle fungera borde i så fall Sverige haft en mycket god tillväxt, vilket vi bevisligen inte har haft.

LO pekar också på att det tillkommit ca 2 miljarder arbetstagare i det globala arbetskraftsutbudet de senaste 15-20 åren. En mycket stor del av dessa är beredda att utföra samma arbete som svenska arbetstagare, till väsentligt lägre kostnad. Det innebär naturligtvis en press nedåt på lönerna och att de som inte kan anpassa sig till dagens verklighet slås ut. LO drar inga rimliga slutsatser utan predikar att dessa arbetstagare bör ha svenska löner vilket är en utopi. Vi har OECDs mest sammanpressade lönestruktur och de högsta lägstalönerna. Detta är reella problem, tvärtemot vad LO hävdar.

Tidigare propagerade LO lika lön för lika arbete och syftade till att utjämna löneskillnaderna företag emellan. Nu hävdar dock LO lika lön för s k likvärdigt arbete och då är man helt snett ute. Det inte är möjligt att objektivt värdera vad som är likvärdigt arbete. Förklaringen till glidningen är att man vill att arbete inom industrin ska ge samma lön som arbete i offentlig sektor.

Sambandet när det gäller affärer med utlandet är mycket enkelt, man måste sälja varor och tjänster utomland till ett värde minst lika stort som det man kan konsumera i landet. Sverige är och kommer alltid att vara ett extremt exportberoende land och således avgörs frågan om vår fortsatta levnadsstandard av om företag i Sverige kan vara framgångsrika på en global marknad.

En global ekonomi med fri rörlighet på bl a kapital innebär påfrestningar, men det är också här lösningen finns på den efterfrågeekonomi som LO talar om. Förutsatt att vi anpassar oss så att vi kan vara konkurrenskraftiga och inte hamnar i utslagning.

Anders Weihe, Förhandlingschef, Teknikföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev