Kompetensförsörjning
”Låt inte LO:s särintresse gå före jobben”
Reformer krävs som kan skapa nya jobb, även för dem med låg utbildning och svag förankring i det svenska samhället. Utan det riskerar vi att få en permanent bidragsberoende underklass. Detta är en känslig fråga för Socialdemokraterna givet partiets starka band till LO.
Publicerad: 3 juli 2016, 06:01
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Att välja LO:s särintresse framför att klara viktiga utmaningar för Sverige vore ett historiskt misstag av regeringen.
Ämnen i artikeln:
FlyktingmottagandeSubventionerArbetsförmedlingenLiberalernaKompetensbristArbetslöshetArbeteJobbDen stora invandring Sverige sett de senaste åren ställer nya och tuffa krav på vår arbetsmarknad. Rätt hanterat kommer många nyanlända bidra till svensk tillväxt och välfärd. Men vi måste vara realistiska och inse att eftersom många nyanlända har låg utbildning och inte kan svenska språket särskilt bra kommer en stor del av vår arbetsmarknad att vara stängd för dem.
Vad som krävs är reformer som kan skapa nya jobb, även för dem med låg utbildning och svag förankring i det svenska samhället och på arbetsmarknaden.
Detta är ingen hemlighet för någon och bekräftas av en rad expertorgan. Ändå väljer regeringen att konsekvent ducka. Regeringen tror sig kunna lösa integrationsfrågan genom så kallade snabbspår för en mindre grupp nyanlända och genom att bygga ut utbildningssystemet. Men det kommer inte på långa vägar att lösa den utmaning vi står inför.
Vi i Liberalerna har ingenting emot snabbspåren. Tvärtom anser vi att de är bra och kommer bidra till att en del nyanlända med utbildning snabbare kommer i jobb. Men vi måste ha perspektiven klara för oss. Snabbspåren omfattar i dag endast 1 700 personer, samtidigt som vi har flera hundra tusen personer som antingen finns i Migrationsverkets mottagningssystem, i etableringsinsatser eller som helt enkelt inte fått jobb utan i stället tvingas att leva på bidrag. Inte heller regeringens 5 000 beredskapsjobb räcker särskilt långt.
Vad som krävs är reformer som gör det möjligt att skapa nya jobb där det är enklare och billigare att anställa. Företag och offentlig sektor kommer aldrig kunna absorbera den stora grupp arbetslösa med låg utbildning och utan svenskkunskaper om det inte sker sådana reformer.
Detta är en känslig fråga för Socialdemokraterna givet partiets starka band till LO, men det är ett nationellt intresse för Sverige att alla nyanlända också kan få jobb. Annars skapar vi en permanent bidragsberoende underklass som lever i utanförskap, marginalisering och stigmatisering. Ett sådant samhälle tror jag ingen av oss vill leva i, och det kommer att ytterligare tudela vårt land.
Från Liberalernas sida har vi lagt fram konkreta förslag om så kallade Startjobb. Det är riktiga jobb, med lägre ingångslön och kraftigt nedbantade avgifter för arbetsgivaren. Det betyder att en person som är under 25 år eller nyanländ får en månadslön på mellan 14-16 000 kronor. Efter skatt blir det 11 000 kronor i handen. Det är en lägre lön än vad kollektivavtalens ingångslöner ger, men det handlar inte på något sätt om svältlöner. Faktum är att över 2 miljoner människor i Sverige har mindre pengar att leva för varje månad, till exempel många deltidsarbetande, pensionärer och studenter.
Med startjobben skulle många nya jobb kunna skapas och fler personer som står långt ifrån arbetsmarknaden skulle kunna få in en fot. Givetvis ska det vara olagligt att åberopa arbetsbrist och säga upp personal för att sedan nyanställa startjobbare.
Det enda alternativet jag kan se till att välja den väg vi i Liberalerna föreslår är att kraftigt bygga ut de subventionerade anställningsformerna i Arbetsförmedlingens regi. Men det kommer inte kunna vara lösningen. Subventionerade anställningar är dyrt för staten och eftersom de är krångliga väljer företagen helt enkelt bort dem.
Det är nödvändigt att Socialdemokraterna ser de realiteter som nu råder. Att välja LO:s särintresse framför att klara viktiga utmaningar för Sverige vore ett historiskt misstag.
Fredrik Malm, integrationspolitisk talesperson (L)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.