måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Läkarförbundet: Varannan läkare hinner inte med sitt arbete

Publicerad: 30 januari 2023, 14:14

Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund.

Personalbristen inom vården har lett till hög belastning för många läkare. Nu visar en undersökning från Sveriges läkarförbund att hälften inte hinner med sitt arbete under ordinarie arbetstid.

Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetKompetensbristLäkareArbetsmiljö

EJ


Varannan läkare hinner inte med det administrativa arbetet under en ordinarie arbetsdag. Var femte läkare hinner inte med det direkta patientarbetet och var fjärde saknar möjlighet att återhämta sig. Det visar en ny enkätundersökning från Läkarförbundet.

På grund av hög arbetsbelastning är många läkare tvungna att jobba övertid. Vissa dagligen. Att ta ut ledighet och övertidsersättning har också blivit svårare, enligt de svarande. Rapporten lyfter att runt 40 procent av läkarna inte kunnat ta rast eller vila under arbetstid. De mest drabbade är akutläkare, där 70 procent hävdar att de inte har den möjligheten, följt av onkologer och kirurger.

Läkarförbundet menar att arbetsgivarna inte lever upp till arbetsmiljölagen och riskerar patientsäkerheten.

”Resultaten av enkäten tyder på att arbetsmiljöproblemen inom vården i dag är så pass allvarliga att de på sikt riskerar att bli systemhotande för vissa delar av sjukvården”, säger förbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i ett pressmeddelande.

Vad förbundet nu föreslår är att regeringen utser en kriskommission som ska se över arbetsmiljön, att lagar efterföljs och att medarbetare såväl som chefer får möjlighet att diskutera lösningar på diverse brister. Samt att regioner börjar allokera resurser där de behövs.

Enkäten skickades ut våren 2022 till 37 520 medlemmar inom Läkarförbundet, varav 15 900 svarade. Samtliga medlemmar som fick enkäten är verksamma inom hälso- och sjukvården. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev