Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Kommunernas krav: Låt oss ta hand om de nyanlända

Publicerad: 3 december 2020, 10:12

I en skrivelse till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kräver bland annat Roy Melchert, chef för arbetsmarknadssektionen på SKR, att kommunerna får ta över delar av arbetet från Arbetsförmedlingen.

Foto: SKR, Johanna Lundberg/Bildbyrån, Erik Simander/Bildbyrån

Nu måste Arbetsförmedlingen låta kommunerna hjälpa nyanlända att få jobb. Det kräver Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i en skrivelse till regeringen.


Ämnen i artikeln:

ArbetsförmedlingenSKR

Som Dagens Samhälle skrivit många gånger är landets kommuner upprörda över Arbetsförmedlingen allt sämre lokala närvaro. I skrivelsen till regeringen är det en central kritik.

”Det är angeläget att regeringen nu hanterar frågan om samordningsuppdraget i nyanländas etablering skyndsamt. Arbetsförmedlingens kapacitet har minskat ytterligare och kommuner larmar om otillräckligt stöd och vägledning till nyanlända”, skriver SKR i skrivelsen.

För att finansiera insatserna vill kommunerna ha betalt av staten.

Pelle Sten

SKR:s krav till regeringen

■ Omgående ge uppdrag till Arbetsförmedlingen att i samråd med SKR och kommuner identifiera vilka koordinerande och vägledande uppgifter inom Arbetsförmedlingens samordningsuppdrag som kan utföras av kommuner.
■ Presentera en ordning för en kommunal koordinerande roll inom etableringsprogrammet i aviserad departementsskrivelse om Arbetsförmedlingens reformering. Det behöver också fastställas en nationell ersättningsmodell för överföring av uppgifterna.
■ Ge Arbetsförmedlingen ett uppdrag att snarast under 2021 erbjuda samtliga kommuner att teckna samverkansavtal om utförande av koordinerande och vägledande uppgifter för nyanlända inom etableringsprogrammet.

Exempel på uppdrag som kommunerna vill ta över

■ Ta emot den nyanlända för inskrivning och lämna underlag till Arbetsförmedlingen för beslut om inskrivning i etableringsprogrammet.
■ Baserat på arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiska bedömning upprätta en planering på heltid med insatser i kommunen, hos Arbetsförmedlingen och fristående aktörer.
■ Inventera målgruppens behov och ta initiativ för att insatser till målgruppen utvecklas. Det kan t. ex. vara kurser inom vuxenutbildningen, praktikplatser, lokala jobbspår och samarbete med lokala arbetsgivare och andra aktörer.

Ämnen i artikeln:

ArbetsförmedlingenSKR

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev