söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Kommunals nya ordförande om personalkrisen: ”För låga ambitioner”

Publicerad: 6 juli 2022, 03:45

”Det händer för lite. Nu behövs det handling också”, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård om personalbristen i välfärdssektorn.

Foto: Sören Andersson

En halv miljon personer behöver anställas i landets kommuner och regioner under de närmaste tio åren. Nu är det dags att gå från ord till handling, anser Kommunals nya ordförande Malin Ragnegård. ”Arbetsgivarna har för låga ambitioner”, säger hon.

Ämnen i artikeln:

Framtidens kompetensförsörjningRekryteringArbetsmiljöSenaste nytt

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


I slutet av april presenterade sig en ny jättekonstellation på svensk arbetsmarknad: Facken i välfärden.

Bakom initiativet står sex fackliga organisationer som tillsammans företräder 1,2 miljoner medlemmar, huvudsakligen inom offentlig sektor.

Facken hävdar att det behövs konkreta åtgärder för bättre arbetsmiljö, nya satsningar på kompetensutveckling samt mer pengar för att klara rekryteringsutmaningen i kommuner och regioner.

De sex välfärdsfacken drabbar första gången samman med företrädare för SKR och regeringen vid ett seminarium under Almedalsveckan.

– Vi måste få fler att vilja söka till de viktiga yrkena i välfärdssektorn. Och få fler att vilja jobba kvar, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.

Vad är det stora problemet i dag?
– Att arbetsgivarna har för låga ambitioner. Det går inte att bara prata om att detta är viktigt. Det händer för lite. Nu behövs det handling också.

Malin Ragnegård efterlyser nu konkreta åtgärder från arbetsgivarna kombinerat med politiskt mod.

Det låter som att det kan kosta pengar?
– Ja, det kostar pengar att ha en väl fungerande välfärd. Det går inte att snåla och spara om vi vill ha en bra trygghet i vården, skolan och omsorgen.

Hur ska åtgärderna finansieras – via skattehöjningar?
– Jag kan inte uttala mig om det behövs höjda skatter. Det är politikernas uppgift att diskutera hur samhällets resurser ska fördelas. Men jag är övertygad om att Sverige har råd med en god välfärd. Det finns pengar.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) hävdar att det inte kommer att finnas tillräckligt med personer att anställa framöver, eftersom behovet av sjukvård och omsorg ökar på grund av en åldrande befolkning samtidigt som utbudet av arbetskraft inte stiger i samma takt. Därför måste fokus riktas mot till exempel effektivisering av verksamheten. 

Vad säger du om det?
– Jag köper inte riktigt det där som arbetsgivarna säger, att det inte finns folk. Kommuner och regioner måste på allvar börja fundera på varför så få vill utbilda sig till de här yrkena och varför det är så svårt för dem att behålla sin personal.

Facken i välfärden består av Kommunal, Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, Vision och Akademikerförbundet SSR.

LÄS MER: Wigzell slår tillbaka: ”Inte ödesbestämt att ha ont om personal”

LÄS MER: SKR sågar ny äldreomsorgslag: ”Är det över huvud taget möjligt?”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev