Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

KDU: ”MUF har fel om svenska värderingar”

Det är svårt att förstå att MUF fortfarande förespråkar fri invandring. KDU anser istället att invandringen till Sverige måste vara begränsad och anpassad efter förmågan att ta emot och integrera människor i det svenska samhället.

Publicerad: 22 juni 2017, 12:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det finns vissa värden som alla i Sverige faktiskt måste ställa sig bakom.”


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadBidragUtanförskapSvenska värderingar?

I sin debattartikel på måndagen menar Benjamin Dousa (MUF) att ”integrationspolitik är väldigt enkelt”, ”man ska bara gå till jobbet” och att ”idéer om svenska värderingar får för mycket fokus i debatten”.

Sveriges stelbenta arbetsmarknad och kravlösa integrationspolitik har lett till ett utanförskap som måste brytas genom omfattande reformer på arbetsmarknaden. Barn behöver mötas av en skola med höga förväntningar, ordning och kunskap i fokus, och fler poliser och hårdare straff krävs för att ta tillbaka tryggheten i Sverige. KDU håller däremot inte med om att ”idéer om svenska värderingar får för mycket fokus i debatten”, att ”receptet för en bättre integration är både enkelt och snabbverkande” eller att om vi bara ”ökar incitamenten för att arbeta, så löser sig resten”.

Efter 15 år är fortfarande endast 60 procent av flyktingarna och deras anhöriga i någon mån förvärvsarbetande och om vi ser till hur många som förvärvsarbetat under hela året så uppgår den siffran endast till 34 procent. Integrationsprocessen när det gäller våra svenska värderingar kan därför inte vänta tills det första jobbet – den måste börja från dag ett.

Det framstår dessutom naivt att tro att svenska värderingar skulle komma ”på köpet när man får en kvinnlig, judisk eller homosexuell som chef, kollega eller kund”. Kulturkrockarna på arbetsmarknaden i form av kvinnor som krävt att som anställda få bära heltäckande slöja eller män som vägrar hälsa på kvinnor i hand, vittnar tyvärr om annat.

Det borde inte vara särskilt svårt att förstå att invandrares anpassning till det svenska samhället försvåras av att många av dem som har kommit hit har sitt ursprung i länder med värderingar som kraftigt skiljer sig från de svenska. Detsamma gäller det faktum att parallellsamhällen har kunnat växa fram till följd av en alltför omfattande migration. Därför är det svårt att förstå att MUF fortfarande förespråkar fri invandring. KDU anser istället att invandringen till Sverige måste vara begränsad och anpassad efter förmågan att ta emot och integrera människor i det svenska samhället.

Vi kristdemokrater har alltid talat om att varje samhälle, för att klara av att hålla samman, måste vila på en gemensam värdegrund. Vi inser dessutom att känslan av samhörighet och samhällsgemenskap är viktig för att främja tillit, medmänsklighet och solidaritet i ett samhälle, samt att denna känsla av gemenskap inte kan reduceras till att enbart handla om arbetslinjen. Traditioner, historia, kultur och våra värderingar spelar roll och Sverige behöver därför en högre ambition med integrationen.

Målet måste vara att den som invandrat till Sverige integreras med det svenska samhället på ett sätt som gör att personen i fråga: 1) identifierar sig som svensk, 2) känner ansvar för samhällsgemenskapen och 3) tar till sig av vår gemensamma västerländska värdegrund.

Det finns vissa värden som alla i Sverige faktiskt måste ställa sig bakom för att vår gemenskap ska klara av att hålla samman, exempelvis: alla människors lika värde, demokrati, yttrandefrihet, jämlikhet mellan kvinnor och män, varje människas rätt till möjligheten att utvecklas och förverkliga sin potential, samt rättsstatliga principer. Det här är värden som inte är förhandlingsbara. Dessa ”svenska värderingar” förtjänar mer fokus i debatten – inte mindre, och en sak är säker. Det kommer att behövas en kristdemokrati som är starkare än någonsin, för att försvara och bevara de goda värderingar som har gjort Sverige starkt.

Christian Carlsson, förbundsordförande KDU Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev