onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Hyckleri av Byggnads anmäla Lööf till DO

Centerpartiets förslag om lägre ingångslöner för nyanlända kommer att motverka diskrimineringen på arbetsmarknaden. Att Byggnads anmäler Annie Lööf till Diskrimineringsombudsmannen (DO) är ett hyckleri. Jag, som utlandsfödd svensk – och som upplever svårigheter på arbetsmarknaden - kommer att anmäla Byggnads till DO.

Publicerad: 14 mars 2016, 10:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är diskriminerande av Byggnads att agera mot Centerpartiets förslag om lägre ingångslöner - ett förslag som syftar till att ge ett nytt liv till nyanlända.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeKompetensbristArbetsmarknadLönebildningLönerDiskriminering

Byggnads Örebro-Värmland har anmält Annie Lööf till DO. Anledningen är att Lööf och Centerpartiet vågade stå upp för flyktingars och invandrares verklighet och ville sänka trösklarna in på arbetsmarknaden genom att införa lägre ingångslöner för nyanlända.

Jag, som utlandsfödd svensk – och som upplever svårigheter på arbetsmarknaden – kommer att anmäla Byggnads till DO och uppmanar alla utlandsfödda som har eller har haft samma svårigheter att göra det.

I valkampanjen 2014 uppmanade Byggnads tillsammans med LO sina medlemmar att rösta på Socialdemokraterna.

Strax efter valet blev Byggnads ordförande Johan Lindholm utsatt för kritik av sina medlemmar för att statsminister Stefan Löfvén kastade sina vallöften i papperskorgen och valde att gå vidare med Alliansens migrationsuppgörelse från 2011.

Kritiken publicerades i en debattartikel i tidningen Byggnadsarbetaren 10 november 2014. Då hette det att migrationsuppgörelsen ansågs ge marknaden fria händer och dumpa lönerna.

Jag undrar: Varför anmälde inte Kenneth Svärd och Byggnads statsministern och Socialdemokraterna till DO när vallöftet kastades i papperskorgen - och Löfvén gick vidare med migrationsuppgörelsen från 2011 om det är nu så att denna uppgörelse är diskriminerande?

Ovanstående fråga om migrationsuppgörelsen är bara ett i raden av exempel.

Det största hyckleriet finns i Byggnads tystnad när dess politiska gren Socialdemokraterna stängde Sveriges gränser för människor som flyr för sina liv och införde ID-kontroller.

Jag undrar igen varför Kenneth Svärd och Byggnads inte anmäler Stefan Löfvén och Socialdemokraterna till DO när tusentals människor på flykt diskrimineras av Sverige?

I en tidigare debattartikel skrev jag vilka svårigheter jag hade som nyanländ och hur jag blev tvungen att jobba svart för att kunna komma in på arbetsmarknaden.

Jag påpekade även att välutbildade invandrare som varit här ett tag och lyckats integrera sig i samhället fortfarande har svårt att hitta kvalificerade jobb.

Siffrorna visar tydligt hur utlandsfödda svenskar är underrepresenterade på arbetsmarknaden och att det tar betydligt längre tid för dem att hitta ett jobb.

Centerpartiets förslag om lägre ingångslöner kommer att motverka den strukturella diskrimineringen snarare än att vara diskriminerande.

Det är ett hyckleri att anmäla Centerpartiet - som är Sveriges öppnaste parti - och Annie Lööf för diskriminering. Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen har valt att stå för medmänsklighet och jobbar hårt för ett fortsatt öppet Sverige för krigsdrabbade människor.

Det är snarare Byggnads agerande mot lägre ingångslöner som syftar till att ge ett nytt liv till nyanlända, som är diskriminerande.

Mikail Yüksel, vice ordförande Centerpartiet Göteborg, fd taxichaufför

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev