Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Hård kritik mot AF-reformen: ”Varför ska vi göra arbetslösa till kassakor?”

Publicerad: 9 juni 2021, 07:03

– När marknaden ska tjäna pengar riktar man naturligtvis in sig på de personer som är lättast att tjäna pengar på. Men det är kanske inte på det sättet vi som samhälle gör den största insatsen, säger kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn Andreas Erlandsson (S).

Foto: SUVAD MRKONJIC

Kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn Andreas Erlandsson (S) dömer ut det nya systemet för arbetsförmedling. ”Arbetsmarknadspolitiken bör utgå från de arbetssökandes behov av att få ett jobb, inte från marknadens vilja att tjäna pengar”.


Ämnen i artikeln:

Arbetsförmedlingen reformerasArbetslöshet

I en debattartikel i Dagens Samhälle i slutet av maj ger januaripartierna nya besked om hur reformeringen av Arbetsförmedlingen ska gå till. Beskedet är bland annat att det inte ska bli lättare för kommuner att konkurrera med företag om att vara matchningsleverantörer, men att Arbetsförmedlingen ska kunna träffa lokala samverkanslösningar med kommunerna mot ersättning från staten.

Oskarshamn har tidigare aviserat ett intresse för att bli en aktör i det nya jobbmachningssystemet. Men kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) sågar hela idén med att lägga ut Arbetsförmedlingens jobbmatchande uppdrag till externa leverantörer.

– Det är inget bra ur det kommunala perspektivet. Centerpartiet har haft alldeles för stort inflytande på den här reformen. Jag är rädd att det här systemet leder till att man inte prioriterar dem som står längst bort från arbetsmarknaden, eftersom företagen inte tjänar pengar på dem.

Han ställer en retorisk fråga:

– Varför ska vi göra personer som har svårt att ta på sig in på arbetsmarknaden till kassakor för enskilda bolag?

Läs även: Kommunerna redo ta över som arbetsförmedlare

Stefan Helte

Reporter

sh@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev