måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Här får vårdpersonal betala semestern med längre arbetstid

Publicerad: 3 juni 2021, 08:54

”Det ska vara dyrt att använda sin personal på det här sättet”, säger Sofia Lindström, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala.

Foto: STAFFAN CLAESSON

På Akademiska sjukhuset i Uppsala utlovas sjuksköterskorna fyra veckors semester i sommar. Villkoret: att de förlänger sina arbetsveckor. ”Det är den minst dåliga av hundra lösningar”, säger Vårdförbundets ordförande i Uppsala Sofia Lindström.

Ämnen i artikeln:

SjuksköterskorArbetskraftsbristRegion Jönköpings länVästra GötalandsregionenRegion Halland

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Förlängda krislägesavtal, längre arbetsveckor, 7 000 kronor per arbetsdag till föräldralediga och vikarielöner på 66 000 kronor i månaden.

Uppfinningsrikedomen är stor när arbetsgivarna i landets regioner och kommuner in i det sista pusslar för att rädda semestern för personalen i vården och omsorgen.

Det är snart sommar och många arbetsgivare kan fortfarande inte lova sina anställda en längre sammanhängande ledighet.

– Vår bild är att läget är under kontroll i äldreomsorgen, även om vissa kommuner kan ha problem. I sjukvården finns det fortfarande en viss osäkerhet, eftersom intensivvården under så lång tid har haft en extrem press, säger biträdande förhandlingschef Jeanette Hedberg på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Enligt de avstämningar SKR regelbundet gör uppger en majoritet av landets regioner att de sannolikt kan bevilja fyra veckors sammanhängande ledighet under juni till augusti.

– Det finns en stor medvetenhet om att återhämtningsbehovet hos vårdpersonalen är större än någonsin. Samtidigt kan vi inte stänga ned vården. Regionerna gör allt de kan för att lösa ekvationen, säger Jeanette Hedberg.

Flera regioner uppger för DS att det är ännu svårare att få ihop semesterschemat i år än i fjol, eftersom många anställda är slutkörda efter över ett års covidvård samtidigt som stora delar av befolkningen ska vaccineras.

Vårdförbundets vice ordförande Ann Johansson berättar att sjuksköterskor säger upp sig för att få vara lediga under sommaren.

– Det är mycket allvarligt. Det handlar om dem som är allra tröttast, som fick slita stor del av förra sommaren och är i akut behov av återhämtning och vila.

Akademiska sjukhuset i Uppsala har använt sig av krislägesavtalet i flera månader under våren på grund av det hårda coronatrycket och har gjort stora ansträngningar för att lösa semesterfrågan.

– För bara några veckor sedan var vi väldigt bekymrade och visste inte om det skulle gå, säger Anna Wadenhov, hr-direktör på Akademiska sjukhuset. 

Men nu kan hon lova personalen fyra veckors semester, om inget oförutsett inträffar.

– Förra året flyttade flera sina semestrar för att rädda bemanningen. Men det går inte år två av en pandemi, när man har arbetat så lång tid under hårt tryck. I sommar är det extremt viktigt att alla får sin sammanhängande ledighet, säger hon.

Sjukhuset har kommit överens med Vårdförbundet och Kommunal om att de sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar inom intensivvården och akutsjukvården under sommaren och som vill förlänger sin veckoarbetstid från i snitt 32 till 37,5 timmar.

– Vi har aldrig tecknat ett sådant avtal tidigare. Förslaget kom fram efter ett intensivt och kreativt arbete av våra chefer, säger Anna Wadenhov. 

Sofia Lindström, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, jublar inte över det tillfälliga sommaravtalet. Hon ser det som ett tveeggat svärd.

– Det är glädjande att mina medlemmar nu ser ut att få ut sin semester, om inte trycket på vården ökar igen. Men jag känner ingen stolthet. Det här är den minst dåliga av hundra lösningar.

Hon påpekar att det inte är långsiktigt hållbart att låta personalen jobba mer för att de ska få ut sin lagstadgade semester.

– Avtalet gör ju inte att sjuksköterskor kommer att stå i kö nästa sommar för att få jobba i den här verksamheten. Snarare skrämmer det i väg folk.

Läs även: Extralöner på 400 000 – så mycket har krisläget kostat regionerna 

Ett plåster på såren är de generösa ersättningarna. Den som accepterar extra lång veckoarbetstid får 1 500 kronor för varje dagpass, 2 000 kronor för kvällspass och 2 500 kronor för helgpass.

– Jag ville ha en hög ersättning. För detta ska inte bli en enkel normerande lösning för arbetsgivaren. Det ska vara dyrt att använda sin personal på det här sättet. Det finns ingen ersättning som täcker upp för vad mina medlemmar får betala med sin hälsa, säger Sofia Lindström.

Region Jönköpings län är en av de regioner som använt sig av krislägesavtalet längst och mest: sammanlagt ungefär 1 000 personer har anvisats att arbeta på avtalet sedan början av januari. Nu behövs det även för att klara semestrarna.

– Vi planerar för att använda oss av krislägesavtalet i vart fall under första semesterperioden i sommar. Dels för att kunna kunna tillhandahålla intensivvård, dels för att kunna erbjuda medarbetarna den återhämtning och vila de har önskat och behöver, säger hr-direktör Patrick Nzamba.

Örebro kommun gick tidigare i våras ut och erbjöd sommarvikarierade sjuksköterskor 66 000 kronor i månaden för arbete inom bland annat kommunens äldreomsorg. 

– Det blev inte det flow vi hade hoppats på med det generösa erbjudandet. Vi har fått 14 intresserade och hade behövt kanske 17, säger Camilla Hofwander, chef för Örebro kommuns vård- och omsorgsboenden.

De sökande är skolsköterskor, sjuksköterskor på annan ort som väljer att jobba i Örebro på semestern och pensionerade sjuksköterskor.

– Vi pusslar och pusslar med bemanningen och tror att vi ska få ihop schemat i sommar. Men det har varit svårare än någonsin, säger Camilla Hofwander.

Regionerna lockar med extrapengar

I Västra Götalandsregionen, som fortfarande inte kan lova personalen fyra veckors semester, får den som flyttar sin semester till efter augusti 10 000 kronor per flyttad vecka. Den som jobbar i iva-vården kan få 16 000 kronor/vecka.

I Region Halland får föräldralediga som går in och jobbar 3 000 kronor extra per arbetspass plus 150 procent i extra lön under dagtid och 200 procent extra lön under kvällen, natten och helgen. Föräldralediga som har en heltidslön på 33 000 kronor kan därmed få 7 000 kronor för ett dagpass.

Läs även: Örebro lockar sjuksköterskor med 66 000 kronor i lön

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev