Kompetensförsörjning
Gymnasieavhoppen beror på mobbning
Om regeringen vill minska arbetslösheten och få fler att gå färdigt gymnasiet borde de satsa på att förebygga mobbning, skriver Friends i en replik till gymnasieminister Aida Hadzialic.
Publicerad: 29 juni 2015, 04:15
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Mobbning står bakom hälften av alla avhopp från gymnasiet, skriver Friends i en replik till gymnasieministern.
Gymnasieminister Aida Hadzialic skriver på Dagens Samhälle om vikten av att få ner arbetslösheten bland unga. Det ska bland annat ske genom en nationell samling som ska få myndigheter, kommuner, frivilligorganisationer, näringslivet och andra aktörer att jobba tillsammans så att ingen ung hamnar utanför.
Gymnasieministern slår även fast något som är känt sedan tidigare, att många av dem som hamnar utanför arbete och studier saknar fullständig gymnasieutbildning. Det långsiktiga arbetet här handlar om att få fler att klara såväl grund- som gymnasieskolan. Går man inte färdigt gymnasieskolan har man dystra möjligheter att komma ut på arbetsmarknaden.
Om regeringen vill att fler ska gå klart gymnasiet borde de titta på varför unga hoppar av gymnasiet. Det främsta skälet till att unga avlutar sina studier i förtid är mobbning. Mobbning står bakom hälften av alla avhopp från gymnasiet enligt rapporten ”10 orsaker till avhopp” från Arbetsförmedlingen, MUCF och Skolverket. För att minska arbetslösheten bland unga och få fler att gå färdigt gymnasiet borde Aida Hadzialic fokusera på skälet till att unga hoppar av gymnasiet – mobbning. Och på den punkten görs det inte tillräckligt i dag.
60 000 barn är utsatta för mobbning och det är en siffra som har legat stilla i 20 år, ingen minskning har skett. Samtidigt brister två av tre skolor i sitt förebyggande arbete mot mobbning enligt Skolinspektionen.
Friends anser att en insats från regeringens håll som skulle göra stor skillnad för att minska otryggheten i skolorna är att genomföra ett trygghetslyft i skolan. Det handlar om att på ett kraftfullt sätt höja kunskapen inom skolvärlden kring trygghet och värdegrundsfrågor. Här är matematiklyftet en positiv förebild där över 27 000 lärare de senaste åren fått ökad kunskap om matematik för att på så sätt höja elevernas resultat. Vi menar att omfattningen och karaktären av problemen med mobbning talar för en liknande satsning på tryggheten i skolan.
För att kunna skapa en trygg skola måste man veta hur, och när två av tre skolor brister i sitt förebyggande arbete mot mobbning menar vi att det är tydligt att det saknas kunskap om just detta.
Skolpersonal behöver kunskap för att skapa trygghet. Elever behöver trygghet för att ta till sig kunskap. Ekvationen behöver inte vara svårare än så. Trygghet är en del av kunskapsskolan och för att unga ska få så bra förutsättningar som möjligt att fullfölja sina gymnasiestudier måste regeringen satsa på att öka tryggheten i skolorna.
Lars Arrhenius, generalsekreterare Friends
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.