måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Full storm runt lugn generaldirektör

Publicerad: 12 april 2019, 08:58

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg är mitt i stormens öga.

Foto: ERIK SIMANDER/BILDBYRÅN

Hälften av lokalkontoren ska läggas ned, tusentals anställda väntar på sina uppsägningar och nu kommer kraven på att Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg ska avgå. – Det är klart att vi är i ett omskakat läge. Det känner både jag och mina medarbetare, säger han.

Ämnen i artikeln:

ArbetsförmedlingenArbetskraftsbristArbetsförmedlingen reformeras

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Det stormar om Arbetsförmedlingen. Vilket inte är inte helt ovanligt för denna jättemyndighet med 13 400 anställda, en budget på över 70 miljarder kronor och en verksamhet som ofta väcker politiska diskussioner. Någon har kallat generaldirektörsposten där för en katapultstol.

Nu har vinden emellertid blåst upp till orkanstyrka. Arbetsförmedlingen ska göra sig av med 4 500 anställda och lägga ned 132 av lokalkontoren som en följd av M-KD-budgetens besparingar.

Samtidigt som jobbmatchningen – Arbetsförmedlingens hjärta – ska tas över av fristående aktörer, i enlighet med januariavtalet mellan S-MP-regeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna.

Och nu kräver C och L att generaldirektören Mikael Sjöberg avgår. De hävdar att Arbetsförmedlingen har misslyckats med uppdraget att matcha jobb till arbetssökande och att han inte är rätt person att leda den stora förändring som myndigheten står inför.

I en intervju med Dagens Samhälle uttalar sig Mikael Sjöberg för första gången om avgångskraven.

– Vi har otroligt svåra frågor som rör Arbetsförmedlingens framtid. Det rör upp väldigt mycket känslor och engagemang. Jag ser de här kraven som ett uttryck för detta. Det får man leva med, helt enkelt. Samtidigt är det jätteviktigt att bottna i att jag har mitt uppdrag från regeringen och ingen annan, säger han.

Det är dock inte bara C och L som riktar kritik mot generaldirektören. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har sagt att listan på kontorsnedläggningar är ”ett förhastat beslut” och att hon har rått Mikael Sjöberg att avvakta med beslutet om tills regeringsuppdraget för Arbetsförmedlingen är färdigt inom ett par veckor.

Vad säger du om den tillrättavisningen från din minister?
– Jag vill inte på något sätt recensera eller ifrågasätta hennes agerande, en minister har möjlighet att framföra sådana synpunkter. Men jag känner mig väldigt trygg i mitt beslut och vårt agerande i de här frågorna. Det är en väldigt ovanlig situation vi har nu, med M-K-budgeten som lades i höstas och med januariavtalet som kom sedan. Det här måste jag väva ihop till någon form av helhet.

Men ministern säger att du tar förhastade beslut om kontorsnedläggningarna. Varför avvaktar ni inte det kommande uppdraget från regeringen?
– Det beror på att vi är i ett så skarpt läge, med den väldigt tuffa budget vi har fått. Varje vecka är viktig för att ska klara budgeten och vi måste hålla tempot uppe med uppsägningar av personal. Jag har inte heller fått någon information som tyder på att vårt kontorsbeslut på någon avgörande punkt skiljer sig från det som ska komma.

Hur känns det att vara ifrågasatt på det här sättet?
– Jag noterar vad de säger. Men är ganska neutral till det. Ska man ha det här jobbet måste man vara beredd på att bli ifrågasatt och inte låta sig påverkas alltför mycket.

Han förklarar att man ofta är i en utsatt position som generaldirektör för Arbetsförmedlingen, eftersom myndigheten befinner sig mitt i samhällsdiskussionen och mitt i den ekonomiska politiken.

– Det är klart att vi är i ett extra omskakat läge nu. Det känner både jag och mina medarbetare. Jag har nog aldrig haft ett stormigare uppdrag.

Att läget är känsligt just nu framgår tydligt när jag ringer runt och söker externa kommentarer om generaldirektören för Arbetsförmedlingen. TCO:s ordförande Eva Nordmark får jag inte ens tala med.

”I det här läget, när Mikael Sjöberg är föremål för politisk pajkastning om att avgå eller inte, är det inte helt lämpligt för oss att tycka till om honom som person”, förklarar kommunikationsstrateg Karin Emanuelli.

Direktör Per-Arne Andersson på avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) vill bara säga "vi samarbetar bra, men tycker olika ibland".

Internt är det också stor oro. Tusentals anställda sitter och väntar på sina uppsägningar, och det finns en önskan bland personalen att generaldirektören borde vara mer synlig internt i den här ansträngda situationen.

Men mitt i stormens öga märks inget av turbulensen.

Mikael Sjöberg tar emot i sitt prydliga arbetsrum på huvudkontoret i Stockholm, lugn som en filbunke. Rullar ned de uppkavlade ljusblå skjortärmarna, knäpper sakta skjortknapparna och sätter sig bekvämt tillrätta i fåtöljen. Han svarar på sitt lite sävliga och trygghetsingivande sätt, med ett spår av den dialekt som den före detta truckföraren och Metallklubbordföranden på mikrovågugnsfabriken i Norrköping fortfarande bär på efter några decennier i huvudstaden.

På bordet framför honom ligger två dosor Generalsnus. En starkare, en svagare. I det här läget kanske han borde hålla sig till den starkare.

Mikael Sjöberg har varit med förr och är van vid att det blåser på toppen. De senaste 25 åren har han varit politiskt sakkunnig och statssekreterare på fyra S-styrda departement, samt generaldirektör på tre myndigheter. Intressant i sammanhanget är att han var statssekreterare på socialdepartementet och närmaste medarbetare till Ylva Johansson när hon utsågs till sjukvårds- och äldreomsorgsminister 2004. Strax efter detta utsågs han själv till mäktigast i vården av tidningen Dagens Medicin – till och med mäktigare än den nya ministern.

När generaldirektören häromveckan aviserade att Arbetsförmedlingen ska lägga ned 132 kontor väckte det ramaskri bland lokala politiker på de utpekade orterna. Mikael Sjöberg vill dock vända på kontorsresonemanget.

– Nu är det mycket diskussion om kontor. De är ju synliga. Men det som finns i kontoren är våra medarbetare, och det är de som matchar arbetssökande till jobb. Så ja, vi är en myndighet som säger upp en tredjedel av personalen eftersom vi tappar miljarder kronor i anslag. Och det kommer att märkas.

Vad kommer det att betyda för de här kommunerna, som kanske redan har en svag arbetsmarknad, att kontoren läggs ned?
– Det är svårt att svara på. Men vi vill accelerera digitaliseringen av våra tjänster. Då kan vi fokusera våra fysiska resurser på dem som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Digitalisering i all ära, men är inte det personliga mötet ute i de här kommunerna också väldigt viktigt?
– Jo och därför kommer vi att ha ett nära samarbete med kommunerna. Vi kanske kan låna deras lokaler någon dag i veckan. Eller så kan vi vara på ett av Statens servicecenters kontor, där staten erbjuder olika sorters statlig service.

I en ny rapport som Dagens Samhälle skrev om i nr 13/2019 kommer befolkningen i yrkesaktiv ålder minska i 133 kommuner fram till 2030, framför allt i glesbygden.

Hur allvarligt är läget för de här kommunerna?
– På sikt kan det till och med bli så att vissa kommuner, inte minst i Norrlands inland, har svårt att upprätthålla grundläggande offentlig service, till exempel i äldreomsorgen, på grund av arbetskraftsbrist.

Finns det risk att vissa kommuner inte kan överleva?
– Ja, det måste man säga. Vi har ju inte haft några stora kommunsammanslagningar sedan 1970-talet. Min bedömning är att det finns inget politiskt utrymme för att gå fram på nationell nivå i den frågan. Men ett sådant behov kan växa underifrån. Inte minst tror jag att de mindre kommunerna kommer att bestämma sig för att sköta saker tillsammans i större utsträckning än nu. Vi kanske inte ska ha skolor överallt.

Enligt januariavtalet ska fristående aktörer ta över Arbetsförmedlingens uppdrag att matcha arbetssökande till jobb.

Är privata aktörer bättre än Arbetsförmedlingen på det?
– Det finns inget i forskningen som tyder på att de är mer effektiva. Men nu har politikerna tagit det här beslutet, och det är den omställningen vi förbereder nu.

Det låter inte som om du tycker att det är en jättebra idé?
– Jag är helt neutral. En av demokratins grunder är att medborgarna ska kunna lita på att tjänstemännen verkställer de folkvalda politikernas beslut. I det avseendet känner jag att jag inte bara är statstjänsteman, där är jag också demokratiarbetare.

45 minuter har gått. Intervjun är slut. Mikael Sjöberg kränger på sig kavajen och stoppar snusdosorna i fickan. Fotografen ställer honom i trappan och ber honom blicka bort i fjärran.

Mot en outgrundlig framtid, kan man tänka.

På väg ut slänger jag iväg en sista fråga och undrar om han verkligen är säker på att sitta kvar tills nästa nummer av Dagens Samhälle kommer ut en hel vecka senare.

Han ser lite överraskad ut. Men finner sig snabbt och svarar, utan att darra på rösten:

– Man får ju hoppas det. Det utgår vi ifrån.

Du tänker att du ändå kan åka när som helst?
– Ja. Om jag gick omkring och tänkte på sådant skulle jag aldrig kunna ställa upp på intervjuer. Då skulle det vara ganska tyst härifrån.

Diggar David Bowie

Namn: Ivar Mikael Sjöberg.
Ålder: 51 år.
Familj: Fru och två barn, 9 och 21.
Bor: I Stockholm (vill inte precisera mer av säkerhetsskäl).
Lön: 154 000 kronor i månaden.
Mikael om Mikael: Analytisk, lugn och kreativ.
Ogillar: Att rensa höstens löv i vårträdgården.
Världens bästa låt: "Space oddity" av David Bowie.
Klimatåtgärd: Laddhybridbil sedan fem år tillbaka.
Paradrätt: Svampgryta.
Skulle vilja göra mer av: Löpa.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev