onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Fri föräldraförsäkring bättre än kvotering

Föräldraförsäkringen bör följa barnet och inte föräldrarna. Familjepolitiken måste anpassas till 2016 års verklighet och sluta vara en relik från 1970-talet.

Publicerad: 19 januari 2016, 13:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Moderaten Fredrik Saweståhl svarar Grön Ungdom om föräldraförsäkringen.


Ämnen i artikeln:

KompetensbristJämlikhetJämställdhet

Replik. Den 18 januari skriver Mårten Roslund och Alma Tellborn från Grön Ungdom i inlägget ”En tredje pappamånad räcker inte” om behovet av att föräldraledigheten individualiseras.

Grön Ungdom vill se radikala förslag - vilket dessvärre ännu en gång visar sig handla om samma gamla idéer om tvång som alltid lanseras från vänster. Själva tanken att vuxna människor skulle kunna fatta egna rationella beslut verkar vara helt främmande för de unga gröna.

Individualiserad föräldraförsäkring bygger på en önskan om jämställdhet. Gott så. Men konsekvenserna för människors självbestämmande är alltför långtgående för att väga upp eventuella jämställdhetsvinster. Det finns problem på arbetsmarknaden som har sitt ursprung i föräldraförsäkringen, men att med tvång fördela försäkringen löser inte problemet.

Familjebegreppet har förändrats över tid. Den traditionella kärnfamiljen är inte lika vanlig som tidigare. Andra konstellationer blir fler. Stjärnfamiljer är familjer där det finns fler parter med i bilden, som två mammor och två pappor etcetera. Det blir även vanligare med singelfamiljer, ensamstående som skaffar barn utan partner. Utvecklingen leder till ett vidgat familjebegrepp.

Lagarna har med tiden förändrats i den riktningen, men andra system har inte följt med. Ett tydligt exempel är föräldraförsäkringen som fortfarande tar sin utgångspunkt i kärnfamiljen och att varje barn har en mamma och en pappa. I stället för en diskussion om hur föräldraförsäkringen ska anpassas till hur moderna familjer ser ut 2016 sitter alldeles för många fast i ett evigt 70-tal där debatten fortfarande handlar om ”pappamånader”.

Låt oss redan där konstatera en sak. Det finns inget som heter pappamånad. Det finns ”dagar som ej är överlåtbara till den andre föräldern”. Detta måste inte nödvändigtvis vara pappan. Märkligt att företrädare för Grön Ungdom bidrar till att befästa gamla normer genom att använda förlegade begrepp.

Att individualisera föräldraförsäkringen är ingen garant för att dagar verkligen kommer att tas ut och det ger inte den flexibilitet som behövs för att barn i moderna stjärnfamiljer ska få tid med sina föräldrar. Risken finns alltså att barn drabbas av mindre tid hemma med sina föräldrar.

En modern föräldraförsäkring som tar hänsyn till hur dagens familjer ser ut måste ha ett annat perspektiv. Föräldraförsäkringen bör följa barnet och inte föräldrarna. Alla dagarna i försäkringen bör vara överlåtbara i sin helhet mellan ett barns alla föräldrar och vårdnadshavare oavsett om det finns en, två eller flera, samt även överlåtbara till andra.

Inga dagar i försäkringen borde vara 100 procent knutna till någon specifik person. En föräldraförsäkring som är fri och överlåtbar mellan alla föräldrar och även andra personer måste dock kopplas till starka incitament för jämställdhet. Ingen vill se en utveckling där heterosexuella kärnfamiljer går tillbaka i utvecklingen till ett läge där kvinnor tar ut allt och män inget.

Det bör alltså vara barnet som är garanterat föräldraförsäkringens dagar hemma med en anhörig eller annan närstående som föräldern/föräldrarna väljer. Barn kan i dag i praktiken ha fler föräldrar än två i stjärnfamiljer och regnbågsfamiljer eller bara en i singelfamiljer. Familjepolitiken måste anpassas till 2016 års verklighet och sluta vara en relik från 1970-talet.

Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande (M), Tyresö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev