Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Färre äldre bland de anställda i kommunerna

Publicerad: 8 juli 2021, 11:55

Antalet äldre som arbetar inom äldreomsorg och skola har minskat.

Foto: Arne Trautmann/Mostphotos och Lev Dolgachov

Antal anställda som är äldre än 65 år minskade kraftigt under pandemin, främst inom skola, förskola och äldreomsorg.


Ämnen i artikeln:

KompetensbristArbetsmiljö

De av kommunernas anställda som är över 65 har mer än fördubblats de senaste tio åren, från 14 000 år 2010 till cirka 34 000 2019. Men under 2020 minskade antalet med 20 procent till 26 000 stycken. Detta enligt uppgifter från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Statistiken kan inte ge oss något svar på varför. Sannolikt är det relaterat till pandemin, men på vilket sätt är svårt att säga, säger Sophia Olofsson, analytiker på SKR.

En förklaring kan vara att verksamheter förändrats under pandemin vilket kan ha lett till andra personalbehov. En annan att många som tidigare arbetat extra efter pensionen själva valt att inte göra det.

– Bland dem som är över 65 kan det finnas de som tillhör en riskgrupp för coronaviruset och som därför väljer att inte arbeta, eller så har arbetsgivaren gjort bedömningen att det inte är lämpligt.

Minskningen har främst skett inom skola, förskola och äldreomsorg. Det är i huvudsak de som arbetar som timavlönade som slutat. Antalet månadsavlönade över 65 år var fler 2020 än året innan.

– Om det här är en bestående förändring eller ett hack i kurvan på grund av pandemin kommer vi inte veta förrän vi är ute ur pandemin. De här siffrorna visar hur det såg ut i november 2020, när vaccin inte fanns tillgängligt, säger Sophia Olofsson.

Gustav Halth

Researcher & reporter

gh@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

KompetensbristArbetsmiljö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev