Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

”Ersätt Arbetsförmedlingen med en app i mobilen”

Arbetsmarknadsåtgärder behöver inte kosta 75 miljarder kronor årligen – pengar som behövs på annat håll. Sverige behöver ett paradigmskifte där företagande blir norm och anställning en möjlighet.

Publicerad: 21 februari 2017, 12:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I nästa svacka kan Sverige ha inte bara 500 000 av ursprungsbefolkningen arbetslösa utan också minst lika många med uppehållstillstånd. Att fixa jobb åt alla dessa är inte en uppgift som politiken kan lösa.

Foto: Wikimedia Commons


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadArbetsförmedlingenArbetslöshetUppehållstillståndBehövs Arbetsförmedlingen?

Varför är det självklart att alla invandrare, som beviljats någon form av uppehållstillstånd, ska köa upp på arbetsförmedlingen? Varför är det samhällets uppgift att engagera sig i skoltrötta gymnasieelevers liv när de inte deltar i undervisningen, utan vill ut och jobba?

Tänk om en arbetsförmedlare skulle säga; ”Jaha, du vill jobba nu. Då ska jag hjälpa dig att använda den här jobbsökar-appen. Den fungerar utmärkt på alla smarta mobiltelefoner som sålts sedan 2015. Har du en sådan mobiltelefon? Om inte så kan du få köpa en genom AF. Jag hjälper dig att ladda ner appen.” Sedan kan arbetsförmedlaren överlämna sitt visitkort och önska personen välkommen tillbaka om intresse finns för någon av Arbetsförmedlingens övriga tjänster.

Ett snabbare sätt att inkludera många fler i meningsfull sysselsättning är att genomföra ett paradigmskifte där företagande blir norm och anställning en möjlighet. Förenkla kraftigt möjligheten för alla medborgare, och övriga bosatta i Sverige över en viss ålder att bli företagare.

Detta kräver sammanhängande reformer:

1. Gör det enkelt att bli egenföretagare genom en app i mobilen som Skatteverket administrerar.

2. Låt varje kommun själva bestämma lokala nivåer i försörjningsstödet, tidigare kallat socialbidraget.

3. Gör det självklart att arbetsföra med försörjningsstöd kan avkrävas arbetsprestation.

Företagarappen aktiveras enkelt via födelsenummer och knyts till uppgivet bankkonto. Senast efter två dagar får man på mobilen och uppgiven mejladress ett företagsbevis. Därmed är man företagare och kan söka jobb överallt utan att någon kan hindra det. Inte fack, inte skatteverket, inte heller någon annan myndighet eller person!

När ett jobb är klart, stort eller litet, går köparen, som kan vara en privatperson, företag, kommun eller förening in på Skatteverkets hemsida och betalar in det belopp man kommit överens om. Nyckeln är den anlitades personnummer. Snabbt och smidigt drar skatteverket av moms, inkomstskatt och sociala avgifter och ett litet belopp för en försäkring gällande arbetsskydd. Det som blir kvar, cirka 40 procent enligt gällande regler, slussas vidare till den utförandes bankkonto redan dagen efter. Sedan sker inget mer, alltså inga moms- och inkomstdeklarationer, inkomstuppgifter, och så vidare.

Om varje hundralapp resulterar i en disponibel behållning på 40 kronor kommer förmodligen en person som lever på bidrag, exempelvis tryggt på kommunalt försörjningsstöd att känna det bekvämare att fortsätta med det, än att verka som företagare. Därför finns skäl att ha en väsentligt lägre beskattning i app-förfarandet, exempelvis reduceringar av skatteuttaget med mera, motsvarande de regler som nu föreslås i allianspartiernas snabbspår till jobb.

Med ersättningen via skatteverket får socialsekreterare enkla administrativa möjligheter till inblick, för att kunna justera försörjningsstödet, med hänsyn till vad som kan krävas att en person ska tjäna själv. Det är nödvändigt att varje kommun själva får bestämma nivåerna i försörjningsstödet och inte Socialstyrelsen. Decentralisera denna fråga till kommunerna, så som det var tidigare.

I slutet på 80-talet ville finansminister Kjell-Olof Feldt kyla av en överhettad svensk ekonomi. Det fick han inte och valde att avgå. I en krisartad konjunktursvacka några år in på 1990-talet gick runt 500 000 ut i öppen arbetslöshet under två år.

Vi befinner oss i dag i ett liknande ekonomiskt läge. Staten lånar och spär på i en överhettad konjunktur. I nästa svacka kan Sverige ha inte bara 500 000 av ursprungsbefolkningen arbetslösa utan också minst lika många med uppehållstillstånd. Att fixa jobb åt alla dessa är inte en uppgift som politiken kan lösa. Decentralisera därför ansvaret och möjligheterna till jobb till medborgarna redan nu.

Genomförs ovanstående behövs inte 75 miljarder kronor till statens utgiftsområde arbetsmarknad, utan detta belopp kan mer än halveras. Och i dagens Sverige behövs minst 35 miljarder omfördelas till försvar och rättsväsende.

Stefan Hanna, kommunalråd (C), Uppsala

Hans Jensevik, nationalekonom och fd ekonomichef i Uppsala kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev