Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Djungel av åtgärder rår inte på arbetslösheten

Sysselsättningen ökar - men tudelningen på svensk arbetsmarknad består. Det är dags att slopa ineffektiva stödformer och börja ta tudelningen på allvar.

Publicerad: 30 januari 2017, 13:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är dags att slopa ineffektiva stödformer och börja ta tudelningen på arbetsmarknaden på allvar.

Foto: Maja Suslin, TT


Ämnen i artikeln:

ArbetslöshetKristdemokraternaLöner

SCB presenterade i förra veckan Arbetskraftsundersökningen för december 2016. Den visar förvisso att sysselsättningen ökar, men bekräftar också det stora problem som tudelningen på svensk arbetsmarknad utgör. Andelen av de som varit arbetslösa i mer än 27 veckor som är utrikes födda utgör hela 57 procent.

Medan inrikes födda med utbildning möter en god arbetsmarknad har utvecklingen för utsatta grupper, däribland personer födda utanför Sverige och/eller med en låg utbildningsnivå, gått i motsatt riktning. Under 2017 spår Arbetsförmedlingen att den senare gruppen kommer att utgöra nästan 75 procent av alla arbetslösa.

De utsatta grupperna matchar dåligt med fortsatt höga kvalifikationskrav och ingångslöner på svensk arbetsmarknad. Ett flertal ekonomer och internationella bedömare pekar ut detta som ett stort hinder och menar att det behövs fler enkla jobb till lägre ingångslöner. Senast i förra veckan menade SNS Konjunkturråd i en ny rapport att personer med dåliga förkunskaper ska kunna anställas till lägre löner.

Men regeringen hörsammar inte detta. Istället försöker de lösa situationen genom att ge konstgjord andning åt en djungel av olika arbetsmarknadsåtgärder – något som lett till krångel för företagen och ineffektivitet i stödet till de arbetslösa. Vi kristdemokrater menar att det behövs en rejäl rensning bland stödformerna för att förenkla för arbetsgivarna och öka effektiviteten.

Dessutom föreslår vi helt andra lösningar för att få människor i jobb. Vi vill se en ny anställningsform – introduktionsanställningar – som fungerar utan krångel och utan parts- eller myndighetsinblandning. Anställningen bygger på att ingångslönen är 75 procent av kollektivavtalad lön och att 25 procent är utbildning och lära-sig-jobbet-på-jobbet-tid.

Den ger samma anställningsskydd som andra anställningar, vilket skapar en tydlig drivkraft för arbetsgivaren att ge medarbetaren utbildning och träning. För att särskilt rikta reformen mot utsatta grupper på arbetsmarknaden gäller anställningsformen endast jobb som inte kräver eftergymnasial utbildning och där lägsta kollektivavtalsenliga lön är under 22 000 kronor.

De som får en introduktionsanställning ska senast efter fem år ges full lön. Vi menar att det bättre att ha en lite lägre lön under en tid än att tvingas leva på ersättningar och bidrag. Samtidigt lär man sig ett yrke, får en arbetsgemenskap, kan utveckla sina språkkunskaper och skapar förutsättningar för ett gott arbetsliv. Genom att vi dessutom vill införa ett dubbelt jobbskatteavdrag för unga, nyanlända och personer som varit borta länge från arbetsmarknaden, kommer dessa personer dessutom ha mer av lönen kvar i plånboken efter att skatten är betald.

Kristdemokraterna vill med dessa reformer effektivisera arbetsmarknadsåtgärderna, öka drivkrafterna till och stärka efterfrågan på arbete för de mest utsatta grupperna på arbetsmarknaden. Det är dags att slopa ineffektiva stödformer och börja ta tudelningen på allvar.

Larry Söder, riksdagsledamot (KD) Halland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev