torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Dalarna tvingas backa – kan inte flytta ovaccinerade

Publicerad: 11 februari 2022, 12:05

”Det är självklart att våra medarbetare ska vara vaccinerade mot covid-19”, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande i Region Dalarna.

Region Dalarna tvingas ompröva sitt beslut att förflytta ovaccinerade medarbetare. I alla fall tillfälligt. För många i personalen är sjuka.

Ämnen i artikeln:

Vaccineringen mot covid-19Region DalarnaKompetensbristArbetsrätt

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


I december beslutade regionstyrelsen i Dalarna att ovaccinerad personal som jobbar nära patienter kan komma att omplaceras. Den första februari började de nya reglerna gälla. Men nu kan de inte användas – på grund av rekordhög sjukfrånvaro.

– Förflyttningar av ovaccinerad personal får inte äventyra patienternas säkerhet, säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) i ett pressmeddelande.

Inför varje arbetspass beordras i stället ovaccinerade medarbetare att genomgå ett antigen-test och bära skyddsutrustning.

Region Dalarna har identifierat cirka 260 ovaccinerade medarbetare. 165 av dem jobbar i hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Beslutet om att anställda som arbetar nära patienter ska uppvisa vaccinationsbevis och att ovaccinerade kan förflyttas står fast. Men tidplanen är reviderad. 

– Det här har vi varnat för redan från början. Vi påpekade att det skulle finnas en risk att verksamheten inte går ihop om man ska flytta ovaccinerad personal – de måste ju ersättas av någon, säger Marion Vaeggemose, ordförande för Vårdförbundet i Dalarna och huvudskyddsombud, till Vårdfokus.

LÄS ÄVEN: Här är lösningarna som ska fixa semesterpusslet

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev