onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Bidrag efterlyses för flytt till norra Sverige

Publicerad: 29 juli 2021, 08:59

Ett bidrag på några månadslöner skulle få fler att flytta till jobb i norra Sverige, tror kommunalrådet Claes Nordmark i Boden och landshövdingen i Västerbotten, Helene Hellmark Knutsson. Foto: Mats Engfors/Fotographic och Mikael Lundgren

Några månadslöner i flyttbidrag kan locka arbetskraft till Västerbotten, tror landshövdingen där. Kommunalrådet Claes Nordmark i Boden vill även se statliga åtgärder mot kompetensbrist.

Ämnen i artikeln:

KompetensbristArbetsmarknadRekryteringRegionalpolitik

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Enorma industrisatsningar planeras i Norrbotten och Västerbotten och de kommer att kräva mycket arbetskraft. Men flyttströmmarna rör sig inte dit i tillräckligt hög grad. Därför efterlyser nu Västerbottens landshövding, det tidigare socialdemokratiska statsrådet Helene Hellmark Knutsson, ett statligt bidrag till dem som flyttar till arbeten i norra Sverige.

– Förut fanns det bidrag för att få människor att flytta från Norrland till södra Sverige. Nu behöver man vända på det och erbjuda ett flyttbidrag via Arbetsförmedlingen till dem som är beredda att flytta norrut för att ta jobben som finns här, säger Helene Hellmark Knutsson till Dagens Nyheter.

– Jag kan tänka mig ett flyttbidrag på motsvarande ett par tre månadslöner, fortsätter hon. 

Gruvbolaget LKAB presenterade i början av juli en opinionsundersökning som bolaget låtit Novus genomföra. Den visade att var tredje av de 1000 tillfrågade kan tänka sig att flytta till Norrbotten och bland de unga, 18-29 år, kan 42 procent tänka sig det. 

Ett flyttbidrag skulle få fler att överväga en flytt, visar undersökningen. Drygt hälften, 51 procent, skulle kunna tänka sig att flytta till Norrbotten eller Västerbotten, men för 27 procent  skulle det krävas ett bidrag på minst 100 000 kronor. En tredjedel av dem som deltagit i undersökningen säger dock att inga pengar i världen skulle kunna få dem att flytta till regionen. 

LÄS MER: Stort intresse för flytt norröver 

Bodens kommunstyrelseordförande, Claes Nordmark (S), vill också att regeringen gör allt den kan för att underlätta rekryteringen av arbetskraft till de stora industriella satsningarna. Till exempel ett statligt flyttbidrag.

– Ser man ur ett nationellt perspektiv så är det negativt om vi har delar av Sverige med hög arbetslöshet och andra delar med stort behov av arbetskraft. Jag tänker att Sverige bör gå plus på ett sådant bidrag, säger Claes Nordmark till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Miljardsatsning får Boden att jaga invånare

Men Norrbottens landshövding, tidigare moderata riksdagsledamoten Lotta Finstorp, är inte lika förtjust i tanken.

– Det ger signaler om att det inte är så attraktivt att flytta norrut om man måste ha betalt för det, säger hon.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev