tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Bättre bemanning än väntat – ”Inte kris och katastrof”

Publicerad: 1 augusti 2022, 09:53

Trots brist på barnmorskor har bemanningen av förlossningsvården varit bättre än väntat i sommar.

Foto: JOHANNA LUNDBERG/Bildbyrån

Det såg mörkt ut – men sommaren har blivit bättre än väntat inom förlossningsvården. Bristen på barnmorskor består dock.

Ämnen i artikeln:

PersonalbristKompetensbristFörlossningsvård

I en enkät som TT gjorde i maj uppgav en majoritet av Sveriges regioner att de inte hade tillräckligt med barnmorskor för att klara bemanningen på förlossningsavdelningarna i sommar.

Mitt i högsommaren är läget dock bättre än vad någon vågat hoppas på.

– Det såg väldigt besvärligt ut, men generellt har vi en okej bemanning. Naturligtvis är det mycket tack vare väldigt lojala medarbetare, säger Diana Bornstein, tillförordnad divisionschef för kirurgi i region Sörmland.

LÄS MER: Förtvivlad jakt på vårdpersonal in i det sista – ”Aldrig varit så svårt” 

Även i region Uppsala har man ”definitivt haft värre somrar”, säger Hanna Waernér, biträdande verksamhetschef för kvinnosjukvården.

– Det är inte utan ansträngning, men vi har hittills lyckats täcka alla pass, säger hon.

Erica Solheim, vice ordförande i fackförbundet Svenska Barnmorskeförbundet, berättar att det är ett svårare läge i storstadsregioner och i regioner  – men säger att situationen generellt sett ser bättre ut än väntat runt om i landet.

– Vi har inte sett att det är kris och katastrof på samma sätt som tidigare, säger hon.

Förklaringen ligger i att regionerna har tagit problemet på allvar och börjat planera i god tid, tror hon. 

Många regioner har löst det genom att ta in hyrpersonal samt att erbjuda ersättning till ordinarie personal för att ta extrapass eller att skjuta på semestern och i stället ta ut den i höst. Det är också vanligt att låna in barnmorskor som i vanliga fall arbetar inom andra delar av kvinnosjukvården till förlossningsavdelningarna.

LÄS MER: Så tänker nye regiondirektören tackla svåra personalbristen

I region Västerbotten lyckades man inte bemanna förlossningskliniken i Lycksele fullt ut. Under drygt två veckors tid kommer därför endast akuta förlossningar tas emot, och födande som kan vänta ett par timmar skickas till Umeå eller Skellefteå. Trots det blev utfallet bättre än väntat – man befarade att man skulle tvingas stänga avdelningen helt.

Men grundproblemet finns kvar, säger Magnus Hedström, områdeschef i regionen.

– Det här är inte ett lokalt problem för Västerbotten. Jag är bekymrad över hur tusan vi ska kunna få en nationell trygg bemanning så att det inte blir den här frustrationen och osäkerheten varje sommar, säger han.

Alice Nordevik/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev