fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Bara två kommuner tog ny chans att få äldrepengar

Publicerad: 2 december 2020, 07:30

Malmö har nu sökt bidrag för att bland annat vidareutbilda 53 vårdbiträden till undersköterskor. Foto: Børge Sandnes/Colourbox

Kommunerna som hade missat att söka statliga pengar för Äldreomsorgslyftet fick en ny chans. Men bara Malmö och Krokom tog den.

Ämnen i artikeln:

KompetensbristKompetensutveckling

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Äldreomsorgslyftet innebär att anställda i äldreomsorgen ska kunna vidareutbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid. Staten betalar lönen. Avsikten är att stärka kompetensen i äldreomsorgen och locka fler att söka sig dit.

Den 31 oktober var sista dag att ansöka om årets pengar för Äldreomsorgslyftet.

Då hade 239 av landets 290 kommuner ansökt om hela det statliga bidraget och nio hade ansökt om delar av det. 42 kommuner hade alltså inte lämnat in någon ansökan alls.

Socialstyrelsen gav kommunerna en ny chans. Ansökningstiden förlängdes till slutet av november och Socialstyrelsen mejlade alla kommuner som inte hade ansökt för att påminna dem om möjligheten att rekvirera statsbidrag.

Men Malmö och Krokom är de enda kommuner som har nappat på den nya chansen. Båda har begärt att få en del av de pengar de har rätt till.

Malmö begär att få ta del av 9,5 av de 13,3 miljoner kronor som staden kan rekvirera.

– Vi tyckte att det var otydligt hur pengarna skulle kunna användas och hade en del samtal fram och tillbaka, säger Anne Wolf, avdelningschef för strategiska avdelningen på förvaltningen för hälsa, vård och omsorg i Malmö stad, som förklaring till att staden inte hade ansökt om pengarna tidigare.

Malmö har haft egna satsningar på att under det här året vidareutbilda 53 vårdbiträden till undersköterskor och validera 60 vårdbiträden för en liknande skräddarsydd utbildning i januari.

– Det har varit mycket förberedelsearbete och rekryteringsprocesser för att erbjuda utbildningen till rätt personer. Och nu har vi förstått att vi kan använda statsbidraget även för de här satsningarna som vi redan har påbörjat själva, säger Anne Wolfe.

Varför ansöker ni bara om en del av de 13,3 miljoner kronor som ni har rätt till?
– Det är de insatser vi har haft utgifter för, helt enkelt.

Sammanlagt har landets kommuner rekvirerat 399 av de 462 miljoner kronor som är avsatta för Äldreomsorgslyftet i år. 14 procent av bidragen tycks alltså bli oanvända.

Utredare Frida Azadi på Socialstyrelsen har tidigare sagt till Dagens Samhälle att myndigheten har fått signaler från kommunerna om att de inte hunnit rekvirera pengarna eftersom beslutet kom under försommaren mitt under brinnande pandemi. Kommunerna har därför inte haft så många månader på sig att formulera ansökningarna och rigga utbildningar.

Det är framför allt mindre kommuner som inte har ansökt om pengar eller som bara har ansökt om delar av dem. Men även större städer, bland annat Sveriges näst största kommun Göteborg.

Kommunerna som inte sökt pengar från äldreomsorgslyftet

■ Alvesta
■ Bjuv
■ Botkyrka
■ Boxholm
■ Bromölla
■ Falköping
■ Flen
■ Färgelanda
■ Gnesta
■ Gullspång
■ Gävle
■ Hallsberg
■ Herrljunga
■ Höganäs
■ Högsby
■ Höör
■ Klippan
■ Kristinehamn
■ Kungsör
■ Laxå
■ Lysekil
■ Malå
■ Munkedal
■ Munkfors
■ Nykvarn
■ Sala
■ Salem
■ Sandviken
■ Sotenäs
■ Söderköping
■ Tranås
■ Täby
■ Töreboda
■ Uppvidinge
■ Vadstena
■ Vaggeryd
■ Valdemarsvik
■ Vaxholm
■ Vetlanda
■ Örkelljunga

10 000 ska vidareutbildas

10 000 personer ska kunna få vidareutbildning och en tillsvidareanställning på heltid, enligt regeringens bedömning. Satsningen ligger i linje med ett förslag från SKR och Kommunal.

När Äldreomsorgslyftet presenterades i maj aviserades 2,2 miljarder kronor för det under 2020 och 2021.

I höstens budgetproposition plussade regeringen på satsningen och förlängde den. För 2021 avsätts ytterligare 1,7 miljarder kronor. År 2022 blir det 510 miljoner kronor och för 2023 totalt 210 miljoner kronor.

Källa: Regeringen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev