Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Bara en av fem fick jobb i Malmös arbetsmarknadssatsning

Publicerad: 17 maj 2022, 14:48

”Det tar tid att rusta människor”, säger kommunalrådet Sedat Arif (S).

Foto: Lars Jansson

82 procent av dem som fått arbetsmarknadsanställningar inom Malmö stad har inte gått vidare till nytt jobb. ”Men det finns positiva effekter för den enskilda personen”, säger S-kommunalrådet.

Ämnen i artikeln:

ArbetslöshetFörsörjningsstödMalmö

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Malmö stad har anställt ungefär 1 700 arbetslösa via sitt projekt med kommunala arbetsmarknadsanställningar. Avsikten är att de ska få arbetsträning, nya meriter och kunna ta sig närmare arbetsmarknaden. 

Efter två år har 500 av deltagarna avslutat sina arbetsmarknadsanställningar. 18 procent av dem har fått jobb, rapporterar Sydsvenskan.

Kommunalrådet Sedat Arif (S) med ansvar för arbetsmarknad och socialnämnd säger att han inte är nöjd med utfallet. Han anser ändå att arbetsmarknadsanställningar kombinerat med språkstöd är ett bra sätt att få ut människor i arbete.

– Det finns positiva effekter för den enskilda personen. Också för barnen som ser att deras föräldrar går till jobbet varje dag, säger han till Sydsvenskan.

Det är Malmö stad som ordnar anställningarna, men staten som delvis finansierar dem. Det kan handla om nystartsjobb eller extratjänster.

Oppositionen kritiserar åtgärden och hävdar att arbetslösa i praktiken byter en bidragsform mot en annan.

– Ibland går man från försörjningsstöd till ett annat bidrag, men det tar tid att rusta människor, svarar Sedat Arif (S).

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen granskade de kommunala arbetsmarknadsanställningarna förra året.

Inspektionen fann bland annat att 98 procent av landets kommuner har sådana anställningar, att syftet är att hjälpa arbetslösa att komma närmare den reguljära arbetsmarknaden eller till studier samt att minska kommunens försörjningsstöd. En annan slutsats är att det finns en stor risk att många av dessa personer inte kan ta sig vidare till jobb, eftersom de står så långt från arbetsmarknaden och behöver mycket stöd.

LÄS MER: Nu spetsar Eskilstuna kraven på långtidsarbetslösa: ”Inte alla som lägger manken till” 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev