Kompetensförsörjning
”Arbetslösheten enorm” – stor besvikelse i Karlshamn
Publicerad: 23 mars 2021, 12:08
”Vi tror att kommunen kan bidra, utan att konkurrera med de privata aktörer som finns här” säger Ulla Sandgren (S).
Foto: Johan Nilsson/TT
Ulla Sandgren (S), ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Karlshamn, beklagar att kommunen inte får vara med i Arbetsförmedlingens nya system för jobbmatchning. ”Jag tycker att det är synd. Vi skulle kunna göra en insats”, säger hon.
I förra veckan berättade Dagens Samhälle att Arbetsförmedlingen säger nej till ansökan från Karlshamns kommun om att få bli leverantör i jobbmatchningstjänsten Rusta och matcha, även kallat Krom. Anledningen är att ansökan inte uppfyller alla krav.
Det är första gången en kommun har ansökt om att få vara med i Rusta och matcha. Modellen kan sägas vara en generalrepetition inför den reformering av Arbetsförmedlingen som ska genomföras till 2022, då myndigheten ska köpa alla jobbmatchningstjänster av externa aktörer.
Ulla Sandgren är besviken.
– Arbetsförmedlingens svar är att vi inte har hållit på med den här verksamheten i minst sex månader. Men vi har ju haft samverkan med dem om extratjänster och om att stötta arbetslösa att komma ut i egen försörjning.
Hon ska nu be förvaltningen att närmare undersöka vilka brister ansökan har. Därefter får nämnden överväga om Karlshamn ska ansöka på nytt.
För behovet av kommunens stöd kvarstår, menar Ulla Sandgren.
– Arbetslösheten är enorm i Blekinge. Vi tror att kommunen kan bidra, utan att konkurrera med de privata aktörer som finns här.
Varför skulle kommunen vara bättre på att hjälpa arbetslösa till jobb än jobbmatchningsföretagen?
– Jag säger inte att vi skulle vara bättre. Men vi har en mer långsiktig plan än de privata företagen och en annan motivation. De som står längst ifrån arbetsmarknaden och behöver följas upp under en lång tid kan behöva det bredare stöd vi som kommun kan ge.
Petter Carolusson, enhetschef för arbetsmarknadstjänster på Arbetsförmedlingen kommenterar avslaget:
– Karlshamn har inte tillräckligt visat att de uppfyller alla krav vi ställer. Det är inget konstigt med det. Vi beslutar om avslag varje vecka.
Avslaget är inte prejudicerande för andra kommuner.
– Nej, inte alls. Vi har analyserat ansökan som vilken ansökan som helst. Det finns inget som hindrar kommunen att skicka in en ny igen.
Det rasar just nu en strid om det är lagligt eller inte för kommuner att leverera tjänster med jobbmatchning till Arbetsförmedlingen. Branschorganisationen Almega, som organiserar jobbmatchningsföretag, hävdar att det sannolikt är olagligt, medan Sveriges Kommuner och Regioner svarar att det finns juridiskt utrymme för kommuner att vara sådana leverantörer.
Petter Carolusson på Arbetsförmedlingen kommenterar den tvisten så här:
– Vi tar inte ställning till om det är förenligt med kommunallagen att kommunen levererar tjänster till oss. Vi har bara analyserat om ansökan uppfyller skall-kraven i upphandlingen. Däremot följer vi så klart den rättsliga processen med intresse och ser vart den tar vägen.