fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Almega förolämpar mig som utlandsfödd

Almegas argumentation för arbetskraftsinvandring är märklig. Bland annat argumenterar man för att rut-avdraget ökar utlandsfödda kvinnors företagande. Vilka utlandsfödda kvinnor drömde om att bli städerskor när de växte upp? undrar Anna Tomasson (Fi).

Publicerad: 6 oktober 2014, 11:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vilka kvinnor drömde om att bli städerskor när de växte upp?


Ämnen i artikeln:

ArbetsgivarorganisationerKompetensbristArbetsmarknadArbetslöshet

REPLIK. I sin debattartikel LO:s krav på invandrad arbetskraft orimliga i Dagens Samhälle uttrycker Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega, oro för framtida möjligheter för svenska företag att rekrytera arbetskraft från utlandet. Poängen i artikeln är att rekrytering av arbetskraft från utlandet är nödvändig för integration. Den långsökta kopplingen underbygger författaren med förbluffande argument, som att arbetskraft från utlandet behövs för att det ska finnas goda exempel på sysselsatta utlandsfödda.

Andra vägar till bättre integration är enligt författaren bemanningsföretag som tydligen är den vanligaste typen av arbetsgivare där utlandsfödda får anställningar, sam rut-avdraget som ökar företagande främst bland utlandsfödda kvinnor. Som utlandsfödd kvinna finner jag det sista argumentet förolämpande och undrar om någon av de utlandsfödda kvinnorna har drömt om att bli städerska när hon växte upp. Jag undrar också till vilken grad synen på utlandsföddas plats i samhället och integration som Ulf Lindberg representerar är utbredd i svenskt näringsliv.

Almega är en av Sveriges ledande organisationer för arbetsgivare inom tjänstesektorn, som enligt Almega själv utgör den främsta källan till kunskap och information för 10 700 företag inom tjänstesektorn. Då svenska arbetsmarknaden hör till en av de mest etniskt segregerade i EU kan man rimligt anta att de som sorterar bort jobbansökningar med utländskklingande namn finns bland annat bland Amegas medlemsföretag.

Varför inte stötta de svenska företagen i rekrytering fri från alla former av diskriminering istället för att fokusera på åtgärder som cementerar de diskriminerande strukturer som redan finns i samhället? Sverige präglas av mångfald, därför behövs det en grundlig modernisering av rekryteringsprocesser så att de blir fria från diskriminering i alla led. Det behövs en medveten politik för att hitta och undanröja de hinder som skapar segregation på arbetsmarknaden. Hindren finns hos de som segregerar, inte hos de som har blivit hänvisade till rut-jobb.

Att utnyttja den kompetens som finns i samhället, som i dag inte tas tillvara när stora grupper människor utför arbeten som ligger både under deras förmåga och utbildningsnivå, är ett stort slöseri för individen och samhället. Svenska företag existerar inte i ett vakuum, utan tillhör de viktigaste aktörerna i integrationen och samhällsutvecklingen med mål att alla ska kunna utveckla sin fulla potential.

Ulf Lindbergs utgångspunkt är att integration handlar om att skapa fler jobb. Att enbart fokusera på fler jobb bryter dock inte segregationen, utan fokus måste flyttas till att alla människor ska kunna få rätt jobb för sin utbildning och förmåga. Detta kräver mer omfattade och långsiktiga insatser än de kortsiktiga lösningarna som att skapa nya rut-jobb.

Bryta segregeringen på den svenska arbetsmarknaden borde vara bland de högst prioriterade arbetsmarknadspolitiska målen.

Anna Tomasson, Talesperson för Fi Lund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev