Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

358 nya utbildningar för bättre jobbmatchning

Yrkeshögskolan (YH) är arbetslivets utbildningsform. Korta efterfrågade utbildningar levererar kvalificerad kompetens till ett anställande arbetsliv. I dag beviljar Myndigheten för yrkeshögskolan 358 nya utbildningar där drygt 19 000 studerande efter utbildningen kan vara med och lösa kompetensbehovet på Sveriges arbetsmarknad.

Publicerad: 21 januari 2015, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nästan dagligen talas det om den missmatch som finns på arbetsmarknaden,


Ämnen i artikeln:

YrkesutbildningArbetsmarknadArbetslöshet

I dag offentliggör vi vilka av alla ansökningar om att bedriva yrkeshögskoleutbildning som blir verklighet. Besluten innebär att svensk arbetsmarknad kommer att få tillgång till utbildningar som har goda förutsättningar att leverera spetskompetens. Även denna gång har det slagits rekord, 1 337 ansökningar har vi fått – en ökning med 13 procent från förra ansökningsomgången. Av dessa har vi medel att godkänna 27 procent.

Yrkeshögskolan (YH) är en sinnrik utbildningsform. Att det är arbetsmarknadens behov som ska avgöra vilka yrkeshögskoleutbildningar som startar är själva grunden och därmed framgångsfaktorn. Nästan dagligen talas det om den missmatch som finns på arbetsmarknaden, att det finns lediga jobb som ingen kan rekryteras till för att de har fel kompetens.

Många företagare beskriver situationen som att tillväxten hämmas. Yrkeshögskolan är en väg ut ur missmatchen! Många arbetsgivare har förstått detta – i dag engagerar sig 6 000 arbetslivsföreträdare i utbildningarnas ledningsgrupper.

Mina möten med arbetsgivare bekräftar att YH är en förutsättning för tillväxt för många företag. En siffra som återkommer är 300 000. Det är den genomsnittliga kostnaden för en rekrytering. Till detta ska man lägga att antalet felrekryteringar genom YH i princip är noll. Över hälften av våra studerande anställs på sina praktikplatser, det vill säga – rekryteringskostnaden är i sammanhanget den tid du som arbetsgivare har lagt på din praktikant.

Att som arbetsgivare engagera dig i en yrkeshögskoleutbildning som ledamot i utbildningens ledningsgrupp, som handledare på en praktikplats för lärande i arbete eller som föreläsare, innebär en ypperlig möjlighet att du först av alla får skräddarsydd kompetens. I dag får 6 av 10 av våra studerande jobb inom det område de har utbildat sig till. YH bidrar således med både efterfrågad kompetens och ökad rörlighet på arbetsmarknaden.

YH:s framgång blir också dess svaghet. Det finns kritik. Flera branschorganisationer och utbildningsanordnare är kritiska till att utbildningar som de skapat, och som bygger på dokumenterade kompetensbehov, ändå inte kan beviljas statsbidrag. Man tycker att myndigheten gör felaktiga prioriteringar, eftersom vi inte gynnar just deras område. Tyvärr är det inte möjligt att tillfredsställa alla.

Utifrån de medel vi har ska vi vinnlägga oss om att skattemedel används effektivt. Min önskan är att i stället för att snegla på varför en viss bransch får större pott, titta på hur den egna branschen tar hand om den kompetens som levereras. Inom YH-familjen finns många exempel på utbildningar där över 90 procent av de studerande går vidare till jobb som de utbildat sig till, direkt efter examen. Men det finns också exempel på det motsatta; flera ligger under snittet på 62 procents matchningsgrad.

Det engagerade arbetslivet lägger ner tid, pengar och kompetens på yrkeshögskoleutbildningarna och bör få igen dessa investeringar. Vad är det som inte fungerar när nyexaminerade inte får jobb inom uttalade bristyrken? Det är något som myndigheten tillsammans med utbildningsanordnare och arbetslivrepresentanter måste utreda. Yrkeshögskolans effektivitetet uppnås först när studerande är i rätt jobb och när arbetsgivarna upplever att de fått rätt kompetens till sina företag.

Hela idén med yrkeshögskolan är att arbetslivet ska få rätt kompetens i rätt tid, i rätt volym och på rätt plats. I dag beviljar vi alltså 358 nya YH-utbildningar. Ett engagemang i ledningsgruppen eller som handledare till en studerande kan göra att du som arbetsgivare hittar efterfrågad kompetens före dina konkurrenter. Missa inte den möjligheten!

Thomas Persson, generaldirektör Myndigheten för yrkeshögskolan

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News