Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Yrkesvägledning avgörande för invandrade akademiker

Som invandrad akademiker kan det ta upp till 20 år innan du får ett jobb som motsvarar din kompetens. Det är inte acceptabelt. Regeringen bör därför utreda möjligheten för fler invandrade akademiker att få tillgång till studie- och yrkesvägledning. Det skulle korta vägen till svensk arbetsmarknad.

Publicerad: 5 juli 2013, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadSFI

Sverige står inför stora utmaningar de kommande åren. Allt färre ska försörja allt fler, något som kommer att sätta press på samhällets trygghetssystem och välfärdens finansiering. Samtidigt skriker många branscher efter kompetent arbetskraft. Alla som kan arbeta måste därför ges möjlighet att göra det. Och det är samhällets uppgift att se till att så sker, Sverige har inte råd att slösa bort människors drivkrafter och kompetens.

Ändå är det just det vi gör. Drygt var sjätte person i Sverige är född i ett annat land. En stor del av dem är akademiker med långa utbildningar i bagaget och som inget hellre vill än få ett jobb och försörja sig själva. Trots det misslyckas vi ständigt med att lotsa dem in på den svenska arbetsmarknaden. Av sysselsatta akademiker som bott i Sverige i 10-19 år har endast hälften ett jobb som kräver högskoleutbildning. Det är ett slöseri med kompetens som står såväl samhället som individen dyrt.

I en aktuell studie från Saco berättar invandrade akademiker om sina erfarenheter av den svenska arbetsmarknaden. Deltagarna riktar stark kritik mot en stor del av samhällets institutioner, särskilt Arbetsförmedlingen. Men de kommer även med beröm. I synnerhet gäller det studie- och yrkesvägledarnas arbete. Flera av deltagarna i Sacos studie beskriver träffarna med studie- och yrkesvägledare som avgörande för sin fortsatta tid i Sverige. Deltagarna är bland annat tandläkare, ingenjörer och läkare – alla yrken som kräver långa utbildningar och som efterfrågas på dagens och framtidens arbetsmarknad.

Studievägledarna bistår inte bara invandrade akademiker med information om utbildningar och yrkesvägar. De fungerar dessutom som personliga guider till den svenska arbetsmarknaden och ger ofta betydligt mer konkret information än vad som erbjuds via Arbetsförmedlingen. En deltagare i studien berättar hur han fick hjälp med att ordna svensk tandläkarlegitimation, en annan om hur hon tack vare studievägledaren kände sig respekterad som individ, något som kom att bli hennes räddning under den första tiden i Sverige.

Det är dock inte alla förunnat. En tredje deltagare berättar träffande om hur hon som ny i Sverige snart blev kallad till en undersökning på den lokala vårdcentralen. För att träffa en studie- och yrkesvägledare fick hon vänta i två år.

Det finns inga uppgifter på hur många kommuner som erbjuder studie- och yrkesvägledning inom ramen för SFI, enligt Skolinspektionen. Deltagarna i Sacos studie vittnar dock om att vägledningen inte är tillgänglig för alla. Kvaliteten varierar dessutom från kommun till kommun som ett resultat av politiska prioriteringar, enligt en studie från Lärarnas Riksförbund som kom förra året. Studien fokuserar på villkoren i grundskolan, men det finns inget som tyder på att situationen skulle vara bättre när det gäller invandrade akademiker.

Internationella erfarenheter visar att de som mottagit studie- och yrkesvägledning är mer positiva till sitt utbildningsval och sin position på arbetsmarknaden. Vägledningen fungerar även som en brygga mellan utbildningar och jobb, enligt forskningen. Drygt 270 000 av Sveriges akademiker är födda i ett annat land. Om vi påskyndar processen för dem att få ett arbete i nivå med deras utbildning skulle samhället spara avsevärda summor samtidigt som individernas självkänsla ökade betydligt.

Vi anser därför att regeringen bör se över hur invandrade akademiker i ökad utsträckning ska få tillgång till studie- och yrkesvägledning. Det har stor potential att korta vägen till svensk arbetsmarknad.

Göran Arrius, ordförande Saco

Bo Jansson, ordförande Lärarnas Riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadSFI

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev