tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Yrkeshögskolan levererar kvalificerad arbetskraft

Det är varken myndighetens eller yrkeshögskolans uppgift att lösa den angelägna frågan om ungdomsarbetslösheten. Yrkeshögskolans uppgift är att leverera kvalificerad kompetens till ett anställande arbetsliv.

Publicerad: 26 mars 2015, 13:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

UngdomsarbetslöshetArbetskraftsbristKompetensutveckling

REPLIK Per Jonasson, vd för Svenska Kyl och Värmepumpsföreningen, hävdar i sin skarpt formulerade debattartikel ”YH-myndigheten förvärrar ungdomsarbetslösheten” att Myndigheten för yrkeshögskolan förvärrar ungdomsarbetslösheten i landet. Det apropå att hans bransch fått för få yrkeshögskoleutbildningar beviljade.

Det är varken myndigheten eller yrkeshögskolans uppgift att lösa den angelägna frågan om ungdomsarbetslöshet. Yrkeshögskolans uppgift är att leverera kvalificerad kompetens till ett anställande arbetsliv. Myndighetens roll är att analysera arbetsmarknadens behov av utbildningar och besluta vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan.

Av de antagna studerande har 66 procent ett arbete redan när de påbörjar en YH-utbildning. Många av våra studerande är alltså yrkesbytare. Medelåldern för en YH-studerande ligger på 30 år, och för de antagna till kyl- och värmepumpsutbildningarna är mer än 40 procent äldre än 25 år. Sett till yrkeshögskolans samtliga utbildningar är det endast 13 procent av de antagna som är arbetslösa innan de påbörjar sin utbildning. YH löser alltså inte någon arbetslöshet. YH löser däremot delar av kompetensbristen – det är det som är vår uppgift.

I årets ansökningsomgång hade myndigheten medel att bevilja 27 procent av de ansökta utbildningarna. Det hade varit möjligt att godkänna fler utbildningar än så om det hade funnits mer pengar. Vi har att rätta oss efter de ekonomiska förutsättningar som ges av riksdag och regering och måste således prioritera. Och i den prioriteringen gick det förhållandevis bra för kyl och värmepumpsutbildningarna. Av tretton ansökta utbildningar hade myndigheten möjlighet att bevilja fem av dem. Det ger en beviljandegrad på 38 procent, alltså elva procentenheter över snittet.

Per Jonasson skriver i sitt debattinlägg att vi ger medel till utbildningar som enligt honom inte är viktiga. Jag håller inte med. Alla branscher med kompetensbehov är viktiga för yrkeshögskolan. Ingen är mer viktig är någon annan. Och – viktigt att påpeka – alla branscher tycker att just de är viktigast.

Johan Blom, chef för utbildningsavdelningen Myndigheten för yrkeshögskolan

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev