Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Vilka sjukhusbesked gäller från ministern?

Glädjande omsvängning i Socialdemokraternas inställning till privat drift av sjukhus, skriver hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) efter ett besök på S:t Görans sjukhus tillsammans med sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Publicerad: 26 november 2015, 10:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bra om regeringens tankar på stopplag begränsas till enbart universitetssjukhus.


Ämnen i artikeln:

Sjukhus

I onsdags besökte jag privat drivna S:t Görans sjukhus tillsammans med sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S). Det var ett mycket trevligt och informativt besök – framför allt, hoppas jag, för ministern. Och jag gladdes åt beskedet att en eventuell stopplag mot privat drivna sjukhus endast skulle omfatta universitetssjukhus. Det vore förvisso ett kraftigt slag i luften, eftersom privat drivna universitetssjukhus aldrig har varit aktuella. Men det skulle därmed inte heller skapa några större problem för oss.

I våras gav han dock intryck av att vilja stoppa mer än så med sin nya stopplag. Då föreslog jag att ännu ett sjukhus borde kunna drivas av någon privat aktör. Tillsammans med sina partivänner i Stockholms läns landsting besökte ministern då Danderyds sjukhus där det utlovades stopplag. Ingen kunde väl då tro annat än att det var just privata alternativ på Danderyds sjukhus som skulle stoppas med stopplagen. Särskilt som just det sjukhuset lyfts fram som ett tänkbart sjukhus för privat ledning. Men det var tydligen fel.

Det är glädjande besked, tycker jag. Men också förvånande. Före valet sa Socialdemokraternas partiledare till Ekot: Det blir inte fler privata sjukhus. Det här är ingen marknad vilken som helst utan vi måste se till att sjukvården ges lika för alla efter behov. (17/6 2014)

Jag tycker inte det behövs några stopplagar överhuvudtaget. Men jag är förstås glad att den tidigare otydligheten nu blivit glasklar. Någon eventuell stopplag kommer inte att påverka mina och Alliansens ambitioner att låta fler aktörer bidra genom att driva ytterligare ett av våra akutsjukhus i Stockholm.

Om det senaste beskedet i mer liberal riktning står sig kommer inga legala hinder föreligga för att låta någon privat aktör driva sjukhus i huvudstadsregionen. Därmed kan vi se fram emot en utredning som belyser möjligheterna att upphandla. Jag vill inte låsa mig i dag för vilket av våra befintliga akutsjukhus som kan bli aktuellt. Det finns dessutom planer på att skapa ännu ett sjukhus i södra länet som kan bli aktuellt för alternativa driftsformer.

Vi i Stockholm är de enda som har erfarenhet av ett privat drivet akutsjukhus. S:t Görans sjukhus driver en framgångsrik verksamhet, med nöjda patienter, nöjd personal och goda resultat. Det sistnämnda gäller såväl medicinska resultat som andra viktiga områden för vården och patienternas välbefinnande, som städning och sjukhusmat.

Men det viktigaste, som påverkar flest stockholmare och patienter, är vinsten av själva konkurrensen - och då talar jag inte främst om kostnader och resurseffektivitet, utan om vårdidéer. Vilket förvisso genom smartare arbetssätt och mindre stress leder fram till bättre resursutnyttjande där personalen får bättre tid för sitt arbete, pengarna räcker till mer sjukvård, och patienterna får både god vård och bra bemötande - i tid.

Fördelen med att låta andra aktörer än landstinget driva ytterligare någon eller några verksamheter är att de olika arbetsmetoderna och sätten att organisera verksamheten bidrar till att utveckla hela sjukvården. Vi ser att Capio S:t Göran är lika bra och på många områden till och med bättre än många av de offentligt drivna sjukhusen, trots lägre kostnader. Deras goda exempel behöver få efterföljare. Det vill jag ge patienterna. Och det gynnar dessutom skattebetalarna.

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd, gruppledare (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sjukhus

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev