måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Vi skyddar samhället och demokratin

Angrepp och våld mot blåljuspersonal som väktare, poliser och ambulanspersonal ökar allt mer. Det här är en utveckling som måste tas på allvar. I grunden handlar det om att vi alla måste ställa upp bakom de kvinnor och män som dagligen står i främsta linjen för att skydda demokratin och vårt samhälle, skriver Joachim Källsholm, vd på Securitas.

Publicerad: 7 juli 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Miljöaktivisterna som attackerade vaktpersonalen vid Rosenbad omhändertogs omgående av tillkallad polis.

Foto: Christine Olsson/TT


Ämnen i artikeln:

SamhällsskyddKvalitetUpphandlingskriterierSäkerhet

Du ser dem överallt, även om du kanske inte alltid tänker på dem. De finns i tunnelbanan, vid flygplatsernas säkerhetskontroller, de skyddar polisstationer och försvarsanläggningar och inte minst den centrala statsledningen. Vår personal får samhället att fungera. De skapar trygghet för samhällets grundläggande funktioner och skyddar demokratins grundpelare.

Riksdagen har beslutat att anläggningar som är viktiga för allmänheten, för samhällets stabilitet eller demokratins integritet ska kunna skyddas av särskilt utbildad personal: ordningsvakter och skyddsvakter. De sistnämnda är särskilt tränad personal som förordnas av myndigheter för att kunna utföra skydd där polisens resurser inte räcker till eller behöver kompletteras. I vissa roller får de uppträda beväpnade och har långtgående juridiska befogenheter för att kunna skydda den samhällskritiska infrastrukturen.

I mitten av juni attackeras två och misshandlas en av mina anställda i ett organiserat angrepp mot regeringskansliet Rosenbad, av en grupp som i medier kom att kallas för miljöaktivister. Detta var en vecka när vi dessförinnan hade sett en tragisk attack mot en nattklubb i Orlando, terrorhot mot fotbolls-EM och diskussioner om Islamiska Statens verksamhet i Sverige.

Förövarna utanför Rosenbad gav sig inte enbart på en av Sveriges mest centrala demokratiska institutioner. De har också angripit en arbetsplats i regeringskansliet och därmed också de personer som där arbetar i demokratins tjänst.

Detta skapar två frågeställningar och en riktigt dålig eftersmak.

Direkt efter attacken publicerar en ledamot av Stockholms stadsfullmäktige en länk i sociala medier till en artikel om attacken. Den kompletteras med den egna kommentaren ”så snyggt”. Denna kommentar uppskattas bland annat av två borgarråd i Stockholms stad. Borgarråd sägs vara bland de finaste politiska ämbeten du kan inneha. Att man som borgarråd lovordar våldsanvändning mot personer som i sin tjänsteutövning skyddar en central demokratisk institution gör mig förbryllad.

I Sverige rasar en debatt om våld mot blåljuspersonal. Polis, väktare och sjukvårdspersonal riskerar dagligen sin säkerhet och hälsa i många områden i Sverige. Riksdag och regering debatterar huruvida ny lagstiftning behövs för att vi ska kunna få ett ökat skydd. Att två ledande politiker då på ett så tydligt sätt visar att de inte bryr sig när vaktpersonalen misshandlas är upprörande.

LÄS ÄVEN: Högerns Twitterhets hot mot vårt öppna samhälle

Vilket slags våld och vilka tvångsmedel får man använda? Detta är den ena frågan som vi måste diskutera. Personal som i dag bevakar viktiga anläggningar tvekar inför att använda de tvångsmedel som statsmakten har gett dem av rädsla för att de själva ska bli uthängda. Fokus hamnar ofta på dem som individer och inte på lagstiftaren som har gett dem mandaten. Det är dags att sluta upp bakom personalen som fått i uppdrag att utföra synnerligen viktiga skyddsuppdrag, och förstå att konfrontationer ibland kan förekomma som en del av deras arbete. Därmed inte sagt att något som helst övervåld kommer att accepteras från vare sig min eller något annat säkerhetsbolags sida.

Upphandlingarna av bevakningstjänster måste handla om kvalitet mer än om lägsta pris. En faktor som hindrar utvecklingen mot att få ännu bättre vaktpersonal är det stora fokus på lägsta pris som förekommer i offentliga upphandlingar. Det är i dag inte en ovanlighet att en beväpnad skyddsvakt/väktare/ordningsvakt kan handlas upp för mindre än 300 kronor per timme till en offentlig uppdragsgivare. Konsekvenser blir att vi som leverantörer är med i ”spelet” och lägger oss på för låga nivåer för att kunna behålla personal och stabilitet i bolaget, men till priset av försämrad kvalitet.

Alla som har någon insikt i personaladministration och vad kompetensutveckling kostar förstår att efter lön, den grundläggande utbildningen och all utrustning som behövs blir det då inte mycket över.

Om uppdragsgivarna istället för att enbart titta på sista raden ställer kvalitativa krav i sina upphandlingar, som krav på vidareutbildning, psykologutvärderingar, bevakningsmetod och så vidare, kommer vi tillsammans att kunna skapa stabilare personalgrupper som tar bättre beslut på fältet och därmed skapar ett säkrare samhälle.

Min uppmaning till er som styr offentliga upphandlingar är att nästa gång ni upphandlar bevakningstjänster, lägg då in utvärderingskriterier för kvalitet. Det kommer inte att bli märkbart dyrare men tjänsten utförs så mycket bättre. En väktare möter varje dag många typer av människor. På en sekund ska man avgöra om personen är ett hot, har uppsåt, mår psykiskt dåligt, är berusad eller bara otrevlig. Kvalitetskrav i upphandlingen leder till att vi får bättre utbildad personal som ännu bättre hanterar svåra situationer och som kan undvika våld.

För varje attack på de demokratiska institutionerna blir vi lite mer avtrubbade. När ett riktigt attentat sker är risken stor att det inte tas på allvar förrän det är för sent. Samhället, dess medborgare och framförallt våra ledande politiker kan inte längre bagatellisera den här typen av händelser. Media har också ett ansvar, om de låter aktivisterna bli något slags hjältar undergrävs fundamentet för vårt öppna samhälle.

Vi kan aldrig acceptera attacker på vårt samhälle. Vi måste alla ställa upp bakom de kvinnor och män som dagligen står i främsta linjen för att skydda demokratin.

Joachim Källsholm, vd Securitas Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev